Een IT'er die cadeaukaarten van Apple online doorverkocht, waarna de koper met de Noorderzon vertrok liet het daar niet bij zitten en beet zich vast in de zaak. Christian Haschek verifieerde de identiteit van de koper op Reddit via diens eBay-account, waar bemoedigend veel positieve feedback op was.

Maar nadat de kaarten waren verzonden, verdween de Reddit-account van de koper en begon Haschek te beseffen dat hij naar zijn 500 dollar kon fluiten. De OpSec van de oplichter was gelukkig niet waterdicht, want Haschek traceerde de gebruikersnaam naar een vacaturesite, waardoor hij de voornaam en woonplaats van de oplichter ontdekte.

Oplichter schrikt

Die volgde hij naar een afgeschermde Facebook-pagina, maar een van zijn Facebook-vrienden had een openbaar profiel en daar vond Haschek een schat aan informatie. Daar vond de IT´er de familie van de oplichter waarna hij besloot diens moeder een bericht te sturen over de activiteiten van haar zoon. Hij kreeg zijn geld niet terug, maar de geschrokken oplichter stuurde de cadeaukaarten terug.