Volgende week is de cruciale ITU-vergadering in Dubai, maar afgelopen week heeft de VN-organisatie in stilte al de omstreden Deee Packet Inspection (DPI) technologie omarmt.

Spioneren en filteren

Dit gebeurde tijdens de WTSA-vergadering. Naar nu blijkt heeft de organisatie de zeer omstreden Deep Packet Inspection (DPI) standaard aangenomen, een techniek om de daadwerkelijke inhoud van IP-verkeer in te zien, te filteren en te blokkeren. Dit geldt ook in het geval het verkeer is versleuteld maar “de encryptiesleutel beschikbaar" is voor de isp.

Onder meer Duitsland keerde zich tegen het voorstel, omdat hiermee ITU z'n boekje te buiten gaat. Ten eerste bemoeit de ITU zich hiermee expliciet met packet-switched verkeer, terwijl het mandaat dat- tot nog toe - niet toelaat.

Communicatiegeheim gepasseerd

Ten tweede is het omarmen van DPI in strijd met de grondbeginselen van ITU, waarin is vastgelegd om “met alle middelen het communicatiegeheim van internationale correspondentie te waarborgen". Het bespioneren van internetverkeer gaat daar rechtstreeks tegenin. Bovendien treedt ITU met DPI op het vlak van cyberdefensie en criminaliteitsbestrijding, terwijl dit exclusief binnen de soevereiniteit van landen zelf valt.

Het Center for Democracy and Technology (CDT) stelt dat de aangenomen ITU-standaard volledig redeneert vanuit de isp en de belangen en de privacy van burgers zijn genegeerd. Het is nog onduidelijk of netwerkleveranciers de nieuwe DPI-standaard zullen omarmen of dat de ITU nog verder schaaft aan DPI. “In elk geval is deze standaard meer bewijs dat elk voorstel voor verplichte cybersecurityregels en standaarden volgende week in Dubai moeten worden weggestemd", aldus het CDT.

Dood aan domme dino's

In aanloop van 'Dubai' bereikt de anti-ITU retoriek een kookpunt. In Amerika gaan zelfs stemmen op om aan te sturen op complete ontmanteling van de VN-organisatie. En de normaliter diplomatieke en aimabele 'vader van het internet' Vint Cerf haalt keihard uit naar ITU en de dreigende internetcoup van overheden en telco's.

“Deze volhoudende pogingen zijn bewijs dat deze soort dinosaurussen, met hersenen zo groot als doperwten, nog niet doorhebben dat ze dood zijn, omdat het signaal hen nog niet heeft bereikt door hun lange nekken”, schampert Cerf tegen Reuters.