Door de maatregel kunnen films die online gekocht zijn bij videowinkels als Cinemanow en de Itunes Store van Apple, voortaan op dvd gebrand en bekeken worden. Tot nu toe was dat niet mogelijk door juridische beperkingen, zo meldt Ars Technica.

De DVD Copy Control Association wilde consumenten eerder geen toegang geven tot de CSS-technologie die commerciële dvd's versleutelt zodat ze op dvd-spelers zijn af te spelen. Met het toestaan van CSS-ondersteuning voor commerciële downloaddiensten als de Itunes Store, is het mogelijk om online aangeschafte films na het downloaden op dvd te branden.

De CSS-technologie is omstreden omdat deze in 1999 al gekraakt is en zo achterhaald is dat een Finse rechter besloot dat het omzeilen ervan niet langer illegaal genoemd kan worden. Met het vrijgeven van CSS wordt ook de drempel verlaagd voor ruimtebesparende dvd-kiosken, waar films op aanvraag gebrand kunnen worden.

Keerzijdes van de nieuwe vrijheid blijken er ook te zijn. Zo blijken vooralsnog speciale dvd's nodig om films met CSS-ondersteuning te branden. Niet alle dvd-branders blijken met deze schijfjes overweg te kunnen.

Naar verwachting zal de DVD Copy Control Association deze week de contracten voor CSS-gebruik ondertekenen.