Als je VPN-diensten bekijkt voor doorsnee gebruikers, zie je niet vaak doelgerichte server-tips, zoals "gebruik deze voor streamen of deze voor downloaden", maar soms gebeurt dat, zoals we onlangs nog opmerkten bij het aan de tand voelen van X-VPN en CyberGhost gebruikt ook een aanpak waarmee servers worden gekozen op basis van het doel. Ivacy heeft overigens nog meer dingen gemeen met X-VPN, zoals een gebrek aan transparantie over wie er achter de dienst zitten. De VPN-dienst is 10 jaar oud en is officieel gevestigd in Singapore.

Toen ik Ivacy's Windows-applicatie opende, viel me de strak ontworpen interface meteen op, wat doet denken aan HotSpot Shield. Beide apps gebruiken een kleurenschema van verschillende blauwtonen en duidelijke pictogrammen en tekst. De linkerkant heeft acht navigatie-opties. De belangrijkste zijn Smart Connect, Secure Download, Streaming, Unblocking en Dedicated IP. De andere opties zijn om je accountinstellingen te bekijken, de instellingen van het programma en help & ondersteuning.


Smart Connect is de standaard-VPN-verbinding zoals je gewend bent van de meeste diensten. Je kunt een locatie kiezen op basis van een land en zelfs specifieke steden binnen dat land. In grote landen als Australië en de VS heb je meerdere keuzes, in Nederland is er maar eentje. De meeste Europese landen hebben één tot drie opties.

Lees verder over de verschillende features van Ivacy.

Secure Download is voor p2p-downloads en ook bedoeld voor het downloaden van bestanden en programma's. Dit onderdeel heeft een beveiligingsoptie die op malware scant op serverniveau om problematische downloads te beperken. Ik heb dit overigens niet uitgebreid getest om te zien hoe effectief het is.

Met 'Streaming' kies je een verbinding op land of op activiteit, wat Ivacy "channels" noemt. Je ziet hier allerlei sites en tv-opties, zoals grote televisiestations wereldwijd als CTV uit Canada tot RTE in Ierland, alsmede de streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime en Hulu. In mijn tests werkte het niet zo goed voor Netflix, maar wel YouTube Red en Amerikaanse tv-zenders.

Hierna: Instellingen en apps.

Ten slotte is er de optie Unblocking die is ontworpen om zakelijke en regionale firewalls te omzeilen die je blokkeren om bepaalde content aan te spreken.

Een ding om hierbij op te merken is dat Ivacy virtuele serverlocaties gebruikt. Dat is niet geheel ongebruikelijk en komt erop neer dat de server zich voordoet alsof het van een bepaalde fysieke locatie komt, terwijl de hardware daadwerkelijk ergens anders staat. Een woordvoerder van Ivacy vertelde me dat 25 servers hun locatie spoofen.

Features en instellingen

Ivacy voor Windows heeft niet veel opties om aan te passen. Je hebt het automatisch starten met het opstarten van Windows en automatisch verbinden met een VPN als je het programma opent, beveiliging tegen IP- en DNS-leak en een internet killswitch dat het verkeer uitschakelt mocht de applicatie de verbinding met VPN verliezen.

Op de volgende pagina: prestaties.

Ivacy heeft apps voor Android, iOS, macOS en Windows, en er zijn instructies om de dienst te gebruiken op Linux, routers, Kodi-kastjes en consoles als de Xbox via een tweede apparaat. Xbox over VPN is een interessante optie als je games speelt met concurrenten die DDoS uitvoeren op je verbinding om je uit te schakelen.

Er is ook een 'split tunneling' optie, wat inhoudt dat bepaalde applicaties door VPN gaan en andere door je reguliere IP-adres. Volgens het bedrijf was het de eerste VPN-dienst in 2010 die deze optie aanbood. De prijs is 40 dollar per jaar en daarmee krijg je maximaal vijf gelijktijdige verbindingen.

Prestaties en privacy

Ivacy scoort goede snelheden, maar geen geweldige. De dienst behield 38 procent van zijn basissnelheid als we het gemiddeld bekeken over vijf verschillende landen. Vooral die van het VK was goed en Japan was verrassend snel. Duitsland en de VS waren prima, maar vooral Australië trok de score omlaag.

Ivacy is niet zo goed te vinden, maar is officieel gevestigd in Singapore. We vonden her en der werknemers die gevestigd zijn in de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore, in het verleden vonden we ook personeel op LinkedIn dat gevestigd was in Pakistan. Dat is niet ongebruikelijk, maar Ivacy is ook onduidelijk wie het bestuur is. Ooit stond daar "Mr. Saad" als CEO, maar zelfs dat is nu verwijderd op de website.

Hierna: Anonimiteit en conclusie./i]

Ik heb nagevraagd bij Ivacy of iemand van het bestuur transparant was over zijn of haar identiteit en het antwoord was 'nee'. Volgens een woordvoerder worden identiteiten geheim gehouden omdat VPN-diensten dat vaker doen vanwege beveiliging: "VPN-diensten worden vaak betrokken in rechtszaken die hun persoonlijke veiligheid en beveiliging raken. Daarom is ons geadviseerd om dit te verhullen zodat we kunnen blijven werken."

Anonimiteit

Ivacy's privacybeleid en voorwaarden hebben de juiste termen die privacvoorvechters graag zien, waaronder geen logging voor verkeer of sessiedata. Met andere woorden, het browsen en andere online activiteit wordt niet opgeslagen. Je land van oorsprong, geaggregeerd bandbreedtegebruik en mislukte logins worden wel gelogd.

De enige informatie die Ivacy van je wil is een e-mailadres en die wordt gewist na 12 maanden inactiviteit. Je kunt op verschillende manieren betalen, inclusief gebruikelijke methoden als creditcard en PayPal. Verder kun je met Bitcoin betalen via BitPay en diverse andere cryptovaluta via CoinPayments.

Conclusie

Over het geheel bekeken is Ivacy een prima dienst. Dat bepaalde servers zich niet fysiek bevinden op de locatie die wordt gemeld, zal sommige gebruikers storen, maar voor de meeste doorsnee gebruikers is dat prima. Ook de prijs is prima voor de snelheid die je ervoor terugkrijgt en de opties die de dienst levert.

[i]Op de laatste pagina: Een grote 'maar' en technische details.

Mensen die m'n VPN-reviews vaker lezen zullen weten dat ik geen fan ben van VPN-bedrijven die vaag zijn over het bestuur. Het zal soms nodig zijn, als je bijvoorbeeld in een land als Rusland of China zit en een VPN-dienst uitbaat. Het zou kunnen dat dit hier het geval is, maar feit blijft dat veel bedrijven je met open vizier benaderen en ik vind dat altijd beter, omdat vooral een VPN-leverancier staat of valt met het vertrouwen van zijn gebruikers.

Als je de features tegen de prijs belangrijker vind, is Ivacy een prima keuze. Maar als je net als ik minder vertrouwen hebt in onduidelijke uitbaters, zijn er genoeg andere opties om te bekijken.

Overzicht:

P2P toegestaan: Ja

Bedrijfslocatie: Singapore

Aantal servers: 459+*

Aantal landlocaties: 55

Kosten: 40 dollar per jaar

VPN-protocol: OpenVPN-UDP

Versleuteling: AES-256-GCM

Authenticatie: MS-Chap v2 en TLS

Handshake: SHA2

*) Inclusief virtuele servers

Lees voor meer informatie onze eerdere VPN-reviews van 2018: Freedome VPN, Perfect Privacy, PrivateVPN, ProtonVPN, VPNhub, X-VPN en Zenmate