Rightscorp is een commercieel bedrijf dat namens copyrighthouders achter illegale downloaders aangaat. Daartoe heeft het bedrijf een 'partnerschap' met zo'n 150, vooral kleine ISP's afgesloten. Rightscorp heeft die ISP's gedwongen om gesnapte illegale downloaders een waarschuwing te sturen met een schikkingsvoorstel. Dat schikkingsvoorstel behelst het betalen van 20 dollar per muzieknummer, anders loopt de downloader het risico een schadevergoeding te moeten betalen van 150.000 dollar.

Miljoenen verlies op slechts tonnen omzet

Maar dat blijkt Rightscorp nauwelijks geld op te leveren. In het laatste kwartaal kwam niet meer dan 248.000 dollar binnen, overigens al veel meer dan hetzelfde kwartaal een jaar terug toen slechts 65.000 dollar werd omgezet.

Maar in diezelfde tijd liep het kwartaalverlies op van 526.000 naar 1,05 miljoen dollar. Sinds 2011 maakt het bedrijf 6,5 miljoen dollar verlies. Rightscorp zoekt nu naar een investeerder, of een verdergaande bankgarantie om bankroet te voorkomen, meldt het bedrijf aan beurswaakhond SEC.

Hijacken van browsers

Overigens heeft Rightscorp een nogal twijfelachtige reputatie. Naast het dwingen van ISP's om hun gebruikers waarschuwingen te geven (anders krijgen ISP's rechtszaken om de oren), luister het bedrijf alle torrentsites af, heeft het technologie om individuele downloaders te blijven volgen zelfs als ze van provider en IP-adres veranderen. Verder claimt het bedrijf technologie te ontwikkelen waarmee de browser van de downloader kan worden gekaapt, meldt Ars Technica.