Na jarenlange kritiek beloofde Sun in oktober om in de toekomst automatisch oude versies van Java te gaan verwijderen bij de installatie van een update. Doordat deze verouderde applicaties vaak ongebruikt op computers bleven staan was het voor kwaadaardige websites mogelijk om het systeem via deze 'zwakke plekken' te infecteren.

Om dit te voorkomen ontwikkelde Sun in 2006 een nieuw beveiligingsmodel. Maar ook dit systeem bleek te omzeilen, zo ontdekte beveiligingsexpert John Heasman afgelopen juli. Met de maatregelen in update 11 moet dit probleem dus definitief tot het verleden behoren. Dit werkte wel bij deze Techworld-medewerker, maar bij bijvoorbeeld Heise Security werd de oude versie niet verwijderd.

Uit de release notes van de nieuwe update blijkt dat Sun een aantal bugs heeft verholpen. Daarnaast heeft het bedrijf een nieuwe plug-in ontwikkeld waarmee de Java Web Start-techniek verbeterd wordt. Voor grafische ondersteuning op Microsoft-platforms is er een nieuwe versie van Direct3D toegevoegd.

Update 11 is hier te downloaden. Java Platform staat voor morgen op de rol. Details van de bugfixes heeft Sun niet vrijgegeven. Bron: Techworld