Bijna iedere internetter heeft het inmiddels wel eens ontvangen: het bericht van goedbedoelende maar onwetende familieleden of vrienden met het dringende advies het bestand jdbgmgr.exe van de Windows-computer te verwijderen omdat dit een virus zou zijn. Jdbgmgr.exe is echter geen virus, maar een normaal Windows-bestand.

Tijdenlang voerde het jdbgmgr-bericht de hoax-lijsten aan, slechts voor een kort moment afgelost door de zogenoemde WTC Survivor-hoax, die inmiddels nauwelijks meer voorkomt. In de nieuwste top-10 van virusbestrijder Sophos is jdbgmgr inmiddels naar de tweede plek verdreven.

De meestvoorkomende hoax is nu 'Bill Gates fortune', een elektronische kettingbrief waarin wordt beloofd degenen die zo bereidwillig zijn het betreffende mailtje door te sturen enkele honderden dollars van Microsoft krijgen.

Hoaxes vormen volgens Graham Cluley van Sophos een daadwerkelijk probleem: "Kettingbrieven en hoaxes verspillen waardevolle bandbreedte en kunnen mensen de stuipen op het lijf jagen met niet-bestaande virusbedreigingen."

In de maand juli was Sobig-E volgens Sophos het populairste echte virus, gevolgd door Bugbear-B en Klez-H. Sobig-E stond vorige maand nog niet in de lijst.