Dat schrijft de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, bekend van de reeks NSA-onthullingen waarbij hij in rechtstreeks contact staat met Edward Snowden, in zijn nog te verschijnen boek over de zaak. Eind december schreef het Duitse tijdschrift Der Spiegel al over het onderscheppen van routers en servers en later ook iPhones voor trackingsoftware.

Greenwald baseert zich opnieuw op Snowden-documenten, die "schrikbarend expliciet" beschrijven dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA stelselmatig routers, servers en andere netwerkapparatuur bedoeld voor internationale klanten, vlak voor de export heeft onderschept.

Onderscheppen, inbouwen, inpakken

De veiligheidsdienst bouwt vervolgens backdoors in voor eigen surveillance tools en pakt de netwerkapparatuur weer netjes in voor de export. Zo heeft de NSA rechtstreekse toegang verworven tot buitenlandse netwerken, omschrijft het door Snowden gelekte verslag uit 2010 van de NSA's Access and Target Development divisie, waarover The Guardian beschikt.

Daarin staat omschreven hoe maanden na het implanteren met gemak gebruik kon worden gemaakt van zo'n backdoor, die "ons toegang verschafte om het apparaat verder te benutten en het netwerk te onderzoeken."

Chinese cyberspionage?

Dit is precies waar Chinese bedrijven - ook nadrukkelijk door de Amerikaanse overheid - de afgelopen jaren van beschuldigd zijn. Routers van onder meer Huawei en ZTE zouden vol gaten zitten, bedoeld voor Chinese cyberspionage. Dat eerst is aangetoond, maar dat laatste nog altijd niet.

Overigens liet de Chinese telecomreus Huawei na de beschuldigingen in december 2013 zijn ambities op de Amerikaanse markt varen. Zelf schrapte het bedrijf een jaar eerder Cisco uit een belangrijke backbone van China.

In Nederland werken bijna alle grote telecompartijen met Huawei, in elk geval de drie grote mobiele operators KPN, Vodafone en T-Mobile.

Boek

Niet geheel toevallig komt morgen Greenwalds boek over de zaak Snowden uit. No Place to Hide belooft het hele verhaal te vertellen omtrent de onthullingen, die die al sinds juni 2013 periodiek uitlekken. Op 20 mei komt de journalist naar Nederland, waar hij een lezing geeft in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Lees ook:

Huawei: cyberspionage is wereldwijde praktijk Informatiebeveiliging is morsdood 'NSA laat hardware onderscheppen'