Verse ophef over de NSA-hack van SIM-sleutels. Alhoewel Gemalto met klem ontkent dat er bij het bedrijf sleutels zijn bemachtigd, schoot de ondersteunende dienst van de Tweede Kamer de parlementariërs te hulp. Wie wil kan zijn simkaart vervangen voor een recent exemplaar, aldus een interne mail, waarover The Post Online beschikt.

Niet voor het volk

Dat nieuws leidt meteen tot nieuwe speculaties dat de mobieltjes van Kamerleden zijn gehackt door de NSA. Maar ook vraagt Kamerlid Gerard Schouw (D66) zich of ook het gewone klootjesvolk recht heeft op een nieuwe simkaart. Vodafone geeft na rijp beraad antwoord: nee.

Met deze verklaring aan Webwereld: "Vodafone constateert dat Gemalto grondig onderzoek heeft verricht naar aanleiding van berichtgeving vorige week dat hun netwerk zou zijn binnengedrongen door inlichtingendiensten om SIM encryptiesleutels te stelen. Gemalto concludeert dat de aanval uitsluitend het kantoornetwerk geraakt heeft, wat niet tot een grootschalige diefstal van sim-encryptiesleutels kan hebben geleid."

Extra beveiliging

"Vodafone benadrukt dat Vodafone's veiligheidsmaatregelen zich niet beperkten tot de SIM-encryptiesleutels van SIM-fabrikanten. Al vele jaren bevatten Vodafone SIM's additionele beschermingslagen om ongeautoriseerde toegang te weren. Vodafone combineert beveiligde codering met aanvullende specifieke maatregelen.

Dit biedt een betere bescherming tegen zowel wiskundige ontcijfering als hacken. Dus als er encryptiecodes gestolen zouden zijn, zou dit niet voldoende zijn om gesprekken van gebruikers af te luisteren. Vodafone is ervan overtuigd dat zijn SIM's veilig zijn en dat vervanging niet nodig is."

Wil je toch je simkaart vervangen? Geen probleem, voor 20 euro doet Vodafone niet moeilijk.