Dat komt omdat alle medische data die wordt verzameld dankzij de sterk opkomende markt van wearables volgens Samani een onbeschermd zooitje is. Persoonlijke en gevoelige informatie over bijvoorbeeld je hartslag of bloeddruk gaat op dit moment de hele wereld over en wordt rücksichtsloos gedeeld met derde partijen, betoogt Samani op Help Net Security.

We laten het gebeuren

Arme gebruikers van deze apparatuur en apps laten dat gebeuren. "De trieste waarheid is dat vandaag de dag veel consumenten van dergelijke producten er niet in slagen om basale vragen te stellen over hoe hun data wordt beschermd", stelt de Chief Technical Officer EMEA van Intel Security, die wel verwacht dat proactieve gezondheidsmonitoring enorme voordelen oplevert voor de maatschappij en onszelf.

Op het Mobile World Congress in Barcelona sprak hij met een fabrikant van een smartwatch en daar groeide zijn verbazing over de hoeveelheid biometrische data die wordt verzameld door deze wearables.

Samani: "Recente datalekken hebben duidelijk aangetoond dat de economische waarde van gestolen medische data een drijfveer is voor cybercriminelen om organisaties die deze data opslaan aan te vallen. Ongetwijfeld gemotiveerd door het feit dat medische data, in tegenstelling tot betaaldata, waardevol blijft."