Je kent het wel: je zit op een terras en je ziet dat de horecagelegenheid waar je zit openbare WiFi heeft. Dat is makkelijk, even inloggen en je kunt lekker appen, snappen, foto's uploaden en browsen op het internet. Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van digitale fraude is schrikbarend hoog. Op deze manier kan iemand eigenaar worden van jouw digitale identiteit. Misschien is je smartphone wel verbonden met een slimme thermostaat of draadloze luidspreker. Hoe kun je je smartphone nu veilig gebruiken? Wij geven enkele tips!

Tips om je smartphone veilig te gebruiken

Video's kijken via YouTube, Game of Thrones kijken op Netflix of Expeditie Robinson kijken via Videoland. Het is mogelijk om video's te bekijken via een app, maar je kunt natuurlijk ook video's afspelen in je internetbrowser.

Wist je dat er een virus kan binnenkomen op je smartphone als je een app downloadt? Sommige cybercriminelen hebben virussen in apps verstopt. Hackers kunnen veel persoonlijke informatie van je telefoon afhalen, en deze informatie is veel geld waard. Hoe kun je dit nu voorkomen? Controleer of het een betrouwbare aanbieder is. Zoek de naam van de maker/aanbieder eens op via Google. Hoe vaak is de app gedownload? 56 keer? Niet echt betrouwbaar hè! Maak tussendoor ook gebruik van de updates die een app biedt. Een update geeft nieuwe mogelijkheden, maar je gebruikt de app na een update ook zo veilig mogelijk.

Stel je schermbeveiliging in

Moet je je schermbeveiliging altijd met gezichtsherkenning of vingerafdrukscanner instellen? Nee, dat is niet altijd voldoende. Uit onderzoek is gebleken dat sommige smartphones te ontgrendelen zijn met een foto. Stel daarom een toegangscode in als extra beveiliging.

Gebruik verschillende wachtwoorden

We zien het zo vaak terugkomen. Je gebruikt hetzelfde wachtwoord voor je mail, bank-app, ontgrendelscherm en je Facebook account. Gebruik altijd een ander wachtwoord zodat ze niet makkelijk toegang krijgen met hetzelfde wachtwoord. KeepSafe is bijvoorbeeld een app waarmee je je wachtwoorden achter slot en grendel houdt. Je kunt het zien als een soort kluis waar je wachtwoorden, ID-kaarten en foto's veilig bewaard worden en ontgrendeld kunnen worden met een pincode.

Maak een back-up

We maken veel foto's met onze smartphone. Deze blijven meestal wel een tijdje op onze telefoon staan. Vergeet niet om eens in de zoveel tijd een back-up te maken. Je wilt natuurlijk niet ineens al je vakantiefoto's kwijt zijn omdat je vergeten bent om een back-up te maken.

Functies diefstal en verlies

Via Apple, Samsung en Android heb je de mogelijkheid om functies in te schakelen voor diefstal en verlies. Met deze functie kun je sneller handelen, stel het gaat fout. Zo heb je voor Apple 'Find my iPhone'.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Wat bedoelen we hiermee? Voor je het weet is je telefoon uit je broekzak gevallen. Als we het hebben over het veilige gebruik van je telefoon, hoort hier natuurlijk ook de bescherming van je smartphone scherm bij. Je hebt de keuze uit verschillende telefoonhoesjes en screen protectors. Hiermee bescherm je de telefoon tegen een kras en/of val. Wel zo fijn als je de telefoon überhaupt nog kunt gebruiken na een klein ongelukje! Voor alle telefoons zijn er beschermende maatregelen te koop. iPhone X screenprotectors, Samsung Galaxy S8 protectors of een screenprotector voor de Huawei P20.

Gebruik jij je smartphone op een veilige manier?