Twee onderzoekers van de Australische Editch Cowan University pakten gloednieuwe 37 routers erbij en gingen op zoek naar fouten. Dat is namelijk een oefening die in de praktijk regelmatig en snel lekken aan het licht brengt, daar thuisrouters in de regel niet zo sterk zijn beveiligd.

Ze voerden kwetsbare componenten in de nieuwste versies van firmware terug naar onderdelen die tot zes jaar oud waren. "Oude software klinkt misschien onbelangrijk", schrijven de onderzoekers op The Conversation. "Maar beveiligers zijn het erover eens dat ontwikkelaars moeten beginnen met een stevige basis om te bouwen op goed onderhouden en up-to-date onderdelen."

(Nog) geen aanvallen

Eigenlijk allemaal geen grote verrassing, maar de onderzoekers stellen terecht de vraag: als het al zo treurig is gesteld met apparaten die iedereen in huis heeft, hoe zit het met al die internetverbonden gadgets die eraan zitten te komen? En inderdaad, bij het eerste apparaat dat werd bekeken, een camera, bleek het 2015-model basisonderdelen uit 2008 te bevatten.

Er is wel een stukje goed nieuws: er zijn nog geen grootschalige aanvallen ontdekt op deze gadgets. Maar het optuigen van een kwetsbaar ecosysteem aan gadgets en een open ingang bieden op onze thuisnetwerken, dat is geen fijne langetermijnstrategie.