Terroristen dreigen met een aanslag nu ze NAW-gegevens hebben bemachtigd via een valse DMCA-claim bij YouTube, meldt de Frankfurter Allgemeine. Het gaat om een medewerker van Al Hayat, een Arabische zender van tot het Christendom bekeerde moslims.

YouTube stuurt NAW-gegevens door

Als je video offline is gehaald wegens een (valse) copyrightklacht, is de enige manier om dat terug te draaien het insturen van een verweer, waarin jij juridisch moet onderbouwen waarom er geen sprake is van inbreuk. Dit digitale formulier is een quasi-officieel document, waarin de voorheen anonieme uploader zich moet identificeren.

Uitleg van YouTube over doorsturen verweer.

Dit formulier stuurt YouTube vervolgens door naar de klager, en zo kwamen jihadisten achter het adres. Een paar dagen later kreeg de medewerker het bericht: "Bedankt voor je persoonsgegevens. Deze informatie wordt op sites van Al Qaida en andere Jihad-fora gezet met de boodschap dat je de profeet Mohammed voor gek en crimineel hebt uitgemaakt. Pas op je hoofd en zorg dat je politiebescherming hebt bij je huis!"

Conclusie: als je anoniem wilt blijven in zo'n geval, móet je een advocaat in de arm nemen.

Er zijn meer redenen waarom het copyrightbeleid van YouTube omstreden is. Lees: YouTube's 'three strikes' en hoe dat wordt misbruikt