Dat meldt het Openbaar Ministerie. De jongen heeft tegenover rechercheurs van het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche bekend dat hij verantwoordelijk is voor aanvallen op de websites van MasterCard en Visa, aldus het OM.

Het recherche-onderzoek is tevens uitgebreid naar de dDoS-aanvallen vanmorgen op de websites www.om.nl en www.politie.nl.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat haar website vanmorgen en vanmiddag is aangevallen. De website was toen erg slecht of helemaal niet bereikbaar. Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche concludeert dat het OM het slachtoffer is geworden van een DDoS-aanval.

Anonymous

Hoewel het Openbaar Ministerie er zelf geen uitspraken over doet, is het aannemelijk dat de groep ‘Anonymous’ achter deze aanval zit. Die groep legde de afgelopen dagen meerdere bedrijven en instellingen plat die WikiLeaks bekritiseerden of benadeelden. De groep meldde via zijn Twitteraccount dat de website van het OM plat lag, al maakte ‘Anonymous’ eerst een tikfout in het tld.

De reden voor de DDoS-aanval op de website van het Openbaar Ministerie is waarschijnlijk de arrestatie van een 16-jarige jongen die de IRC-kanalen beheerde waarvandaan de DDoS-aanvallen op onder andere mastercard.com en visa.com werden gecoördineerd.

'Gevoelige gegevens veilig'

Het Openbaar Ministerie meldt dat alleen het zichtbare deel van de website verstoord was. Er is dus geen mogelijkheid dat er iets met gevoelige gegevens is gebeurd. Volgens het NRC Handelsblad zou ook de website van de politie uit de lucht gehaald zijn door de DDoS’ers.

Het OM stelt in het persbericht overigens voor de duidelijkheid dat het uitvoeren van een DDoS-aanval strafbaar is. "Mensen die vrijwillig hun computer afstaan leveren een belangrijke bijdrage aan het plegen van dat feit en kunnen daarom ook strafbaar zijn", voegt het OM daaraan toe.