Uit onderzoek van Accenture blijkt dat de ‘millennial’-generatie (14 tot 27 jaar) de regels van de IT-afdeling aan hun laars lappen. Dat is internationaal zo, maar Nederland wijkt niet ver af van het gemiddelde.

Omzeilen

Wereldwijd blijkt maar liefst twee derde van de jongeren zich niet aan het bedrijfsbeleid te houden. Ze omzeilen het en installeren externe apparatuur en applicaties die ze zelf willen. Veel jongeren gebruiken een telefoon die niet wordt ondersteund, ze gebruiken instant messaging en sociale netwerken, of dat nou toegestaan is of niet. Van de onderzochte groep geeft meer dan veertig procent aan dat ze voor hun werk applicaties gebruiken die niet door de werkgever wordt ondersteund. Die downloaden ze gewoon als ze vinden dat de aanwezige technologie niet aan hun wensen voldoet. Veelal gaat het dan om open source software.

Bijna 40 procent geeft aan dat de beschikbaarheid van geavanceerde technologie een belangrijk argument is om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Dit laatste is overigens in Nederland wat minder het geval dan in India, de VS of China. Toch verwacht nog 40 procent van de Nederlanders dat ze op hun werk zelf hun computer mogen uitkiezen, en een derde wil gewoon doorgaan met het gebruik van hun lievelingsapplicaties. Ter vergelijking: dit is belangrijk voor meer dan 70 procent van de Indiase jeugd.

Jong talent

Deze trend kan niet meer genegeerd worden, aldus Marc Schuuring van Accenture. Systeembeheerders zullen rekening moeten gaan houden met deze generatie. Maar voor veel bedrijven en systeembeheerders is het lastig om hiermee om te gaan. Vooral bij bedrijven met een strikte hiërarchie zal men moeite hebben om jong talent te gaan trekken, aldus Schuring. En dat jonge talent is dan weer noodzakelijk om te profiteren van de nieuwe technologieën waarmee ze concurrerend kunnen blijven.

Systeembeheerders en beveiligingsexperts staan nu dus voor de moeilijke keus: of ze halen gebruikers offline, of vinden nieuwe manieren om met deze trend om te gaan.

Bron: Techworld