Justitie wil dat wij allemaal onze webcams afplakken. Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie Cybercrime, vindt dat wij niet moeten wachten op fabrikanten van laptops, pc's en andere apparaten met een webcam. Justitie heeft hen namelijk geadviseerd snel met een (fysieke) knop te komen, zegt hij in gesprek met de NOS.

Die moet permanent dicht staan wanneer de webcam niet gebruikt wordt. Het kapen van een webcam is volgens Van Zwieten een trend geworden: steeds meer hackers maken misbruik van camera's en microfoons. Dat kan ook omdat er tegenwoordig zoveel apparaten op de markt verschijnen waarbij deze functionaliteit standaard is ingebouwd. Donderdag staat een 18-jarige Rotterdammer voor de rechter die deze software op zeker 2000 computers zou hebben geïnstalleerd, in Nederland en het buitenland.

Zelfs de FBI doet het

Slachtoffers merken doorgaans niets van een webcam-hack. Geavanceerde malware voorkomt dat het indicatielampje gaat branden wanneer de pc-of laptopcamera wordt ingeschakeld. Van Zwieten noemt daarom nu al afplakken "een heel verstandige zet." Eind vorig jaar nog werd duidelijk dat ook de Amerikaanse inlichtingendienst FBI geavanceerde malware inzet waarbij webcams van verdachten ongemerkt worden ingeschakeld.

Het kapen van webcams is overigens al jaren een populair middel van malwaremakers, maar ook van bijvoorbeeld een verhuurder van kantoormeubilair.