Allerlei landelijke biometrische databases van politie en justitie moeten worden gecombineerd tot één centraal beheersysteem, zo meldt Computerworld vandaag. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil 'ketens sluiten' en nam IT-dienstverleners Unisys in de hand om een centraal systeem op te tuigen.

'Kinderen zullen niet beter weten'

Het komt blijkbaar met enige regelmaat voor dat er 'stand-ins' in de gevangenis zitten in plaats van de echte daders. Deze gaan erg ver in het verhullen van hun ware identiteit, door onder meer het afschuren van vingerafdrukken. En een foto is vaak ook niet afdoende, omdat gezichten soms in korte tijd sterk veranderen, door bijvoorbeeld methadongebruik.

Daarom moeten foto's, irisscans en DNA-informatie in één centrale database gecombineerd worden. Uitvoerder Unisys vindt het verzet tegen biometrische paspoorten, met vingerafdruk en irisscan, typisch een angst van deze generatie. "Kinderen zullen niet beter weten dan dat biometrie de veiligste methode is voor identificatie en authenticatie", aldus Unisys' Terry Hartmann tegen Computerworld.nl.

Lees meer over de plannen op Computerworld: Geavanceerde biometrie in één Nederlandse database.