Dat bevestigt het departement desgevraagd aan Webwereld. Een besluit is nog niet genomen. Toch gaf staatssecretaris Fred Teeven de Tweede Kamer donderdag de toezegging de opties te onderzoeken.

Effectiever

De wens komt voort uit problemen rond de voortgang rond het huidige filter. Dat is erop gebaseerd dat bij het zoeken naar domeinen wordt gecontroleerd of een website verboden is. In zo'n geval gaat het verkeer naar de politie. Deze methode is ineffectief, omdat een pedosexueel niet meer hoeft te doen dan een DNS-server buiten Nederland in te stellen om de controle te ontlopen.

Door gebruik te maken van deep packet inspection (DPI) is het mogelijk te ontdekken waar verkeer naartoe gaat en worden gestopt. Een voordeel is dat niet een heel domein wordt geblokkeerd, maar slechts die onderdelen die aanstootgevend zijn. Hierdoor zouden geen onschuldige locaties worden geblokkeerd.

Haken en ogen

Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid erkent dat er "in die richting wordt gedacht", maar benadrukt dat er nog geen besluit is genomen. "We gaan dit eerst bekijken en reageren in februari 2011 inhoudelijk naar de Kamer." Hij erkent dat er de nodige haken en ogen aan een systeem van controle zitten.

Een van de problemen is bijvoorbeeld dat op internetverkeer ook het briefgeheim uit de grondwet van toepassing is. Daarom mag niet zomaar worden gekeken welke informatie langskomt. Ook is een probleem dat eerder al werd bepaald dat de overheid niet moet filteren volgens het oude systeem via DNS, omdat dat ook ongrondwettig is.

Onbespreekbaar

Voor Bits of Freedom (BoF) is de nieuwe stap slecht nieuws en zij zien niets in het continu aftappen van burgers. “Nee dit is een schandalig plan. Nederland is al de koploper op gebied van aftappen”, reageert directeur Ot van Daalen. “Wij tappen al evenveel per dag af als de Verenigde Staten per jaar. Als we via deep packet inspection gaan controleren. Zullen we alle Nederlanders moeten gaan controleren. Zullen we evenveel per seconde aftappen als de VS per jaar.”

BoF ziet de bui al langer hangen en stuurde alle kamerleden voorafgaand aan het debat al een brief. Tegenover Webwereld is hij dan ook duidelijk hoe hij tegen deep packet inspection aankijkt als dat een voorstel wordt. “Dit is volstrekt onbespreekbaar voor ons.”

Effectiviteit

Of de maatregel er uiteindelijk gaat komen is maar helemaal vraag. Filtering wordt door experts gezien als ineffectief en geen oplossing voor kinderporno. In het regeerakkoord is afgesproken dat er geen ineffectieve maatregelen komen.

Is een DNS-filter met een proxy te omzeilen, DPI is zinloos als data is versleuteld. Dus ook hiervoor geldt: diegene die het weten en willen, kunnen het simpel omzeilen. En de overgrote meerderheid waarvoor het filter niet bedoeld is weet zijn internetverkeer permanent afgetapt en gecontroleerd door de overheid.