De saga over vorderingen van politie en Justitie bij Google, Hyves, Facebook en Hotmail gaat maar door. In antwoord op nieuwe vragen van GroenLinks weigert staatssecretaris Fred Teeven andermaal om inzicht te bieden hoeveel gegevens van gebruikers bij welke webdienst er worden gevorderd.

Openbaarheid tegen belang staat

“Het belang van de opsporing en vervolging verzet zich tegen het verstrekken van de cijfers", aldus Teeven. De bewindsman geeft wel aan dat dit gedekt wordt door artikel 68 van de Grondwet over het “belang van de staat".

Al maanden lang trachten verschillende partijen cijfers over sociale media los te peuteren bij de overheid. GroenLinks tot drie keer toe middels Kamervragen. Elke poging is gepareerd met een weigering van Teeven.

Politie Limburg over de scheef

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) probeert het via een WOB-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur). Die procedure leverde onverwacht succes op: het politiekorps Limburg-Zuid produceerde documenten. Daaruit bleek dat die politieregio de afgelopen drie jaar 164 keer bij Microsoft en Hyves gegevens heeft gevorderd van gebruikers.

Deze openbaring was volgens BoF het bewijs dat het publiceren van deze cijfers het belang van opsporingsonderzoeken dus helemaal niet schaadt. “De motivering van Teeven om dit geheim te houden is dan ook onbegrijpelijk", betoogde de organisatie.

De staatssecretaris ziet dit duidelijk anders én brengt dit concreet onder woorden. “Ik ben dan ook van mening dat het korps Limburg-Zuid deze gegevens niet had moeten verstrekken." Dat betekent dus feitelijk dat het Limburgse korps de Grondwet zou hebben geschonden door de cijfers vrij te geven.

Facebook moet zelf melden

Het kabinet maakt, eveneens na jaren weigering, wel periodiek tapcijfers bekend. Dat is dan voor internetverbindingen. GroenLinks vestigt de hoop nog op de sociale media zelf. LinkedIn, Hyves of Facebook geven echter tot nog toe totaal geen inzicht in het aantal vorderingen dat zij ontvangen van de overheid.

Google en sinds kort Twitter bieden wel inzicht. Uit cijfers van Google blijkt dat het aantal Nederlandse vorderingen beperkt is, maar dat het internetbedrijf aan de helft van de vorderingen weigert te voldoen.