Facebook heeft naar nu blijkt hoger beroep aangetekend tegen een grote opvraging van persoonlijke data van 381 gebruikers. Een eerdere rechtszaak werd door het sociale netwerk verloren. Justitie heeft inmiddels de geheimhouding op die zaak opgeheven waardoor Facebook niet alleen de gebruikers die van niks weten, kan inlichten, maar tevens de publiciteit kan zoeken.

Het is juli 2013 als de rechtbank in New York een zo geheten sweeping search warrant afgeeft voor de opvraging van data van 381 gebruikers van Facebook, waaronder foto's en privéberichten. Het is de grootste opvraging ooit, zegt Facebook, "tienmaal zo groot" als de eerdere topper. De rechter legde Facebook tevens geheimhouding op.

Facebook gaat onderuit voor de rechter

Facebook ging direct naar de rechter, omdat het verzoek te breed was geformuleerd, te veel mensen betrof en geen duidelijk aangegeven periode bevatte waarin de data moest worden gezocht. Maar de lagere rechtbank vond dat het sociale netwerk geen poot had om op te staan.

Facebook ging in hoger beroep en vroeg de rechter om het dataverzoek van justitie tijdelijk te schorsen tot aan de uitkomst ervan. Dat werd geweigerd en de officier van justitie dreigde Facebook met een criminele aanklacht als aan het verzoek niet werd voldaan.

De openbare aanklager heeft nu de geheimhouding opgeheven omdat de zaak tegen de gezochte fraudeurs voor de rechter komt. Daarmee is de grond voor geheimhouding weg. Justitie heeft 62 mensen aangeklaagd en dus meer dan 300 gebruikers van Facebook met rust gelaten. Facebook onderneemt nu actie om de data van die, klaarblijkelijk onschuldige, gebruikers terug te krijgen of te laten vernietigen,

Hier het verloop van de kwestie volgens Facebook: