Volgens het Landelijke Parket van het Openbaar Ministerie bestaan er geen richtlijnen hoe lokale OM's en politie in Nederland moeten omgaan met de opsporing van gestolen apparaten waarop de rechtmatige eigenaar een app heeft geïnstalleerd die de locatie doorgeeft. Elke regionale OM en politiekorps moet zelf bepalen hoe zij in dergelijke gevallen handelen, zegt woordvoerder Paul van der Zanden van het Landelijk Parket.

Eerder deze week bleek het OM in Zwolle niet bereid de politie een huiszoeking te laten doen in panden waar de eigenaar vermoedde dat zijn gestolen iPad was. Volgens een tracking-app moest het apparaat zich in een van twee mogelijke panden bevinden, maar het OM vond dat geen doorslaggevende melding dat een zwaar middel als huiszoeking rechtvaardigde.

SP wil maatregelen van minister

Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid namens de SP, heeft hierover vragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid, Opstelten. Zij wil dat de minister met een voorstel komt waarin wordt geregeld dat er wel gebruik kan worden gemaakt van dergelijke “concrete aanwijzigingen" van de locatie van een gestolen apparaat. Ook wil ze weten welke bevoegdheden de politie heeft als een gestolen goed via zo'n app te traceren is. Ze noemt de gang van zaken “onbevredigend".

Deze week heeft de politie in Amersfoort wel een inbreker weten aan te houden nadat de door hem gestolen mobiele telefoon eveneens de locatie doorgaf aan de computer van de gedupeerde. Samen met de politie werd het apparaat getraceerd en de man gepakt. Hij bevond zich overigens niet in een pand, maar ergens achter een leegstaande woning.

Update 12.53: Ook de VVD heeft Kamervragen gesteld aan de minister. Jeanine Hennis-Plasschaert wil samen met fractiegenoot Van der Steur weten of het geregeld kan worden dat het OM wel huiszoekingen kan verrichten op basis van track-and-trace-informatie via apps. Zij wil tevens weten of er "formele belemmeringen" zijn die dergelijke huiszoekingen in de weg staan.