Met de spoedbehandeling van het hoger beroep hoopt het Ministerie van Veiligheid en Justitie een snellere uitlevering aan de VS af te dwingen. De rechter besloot half oktober nog dat de 24-jarige Vietnamees Lee Vu zijn studie aan de Saxion Hogeschool in Deventer eerst mocht afmaken, alvorens hij kan worden uitgeleverd. Daarmee deed Vu met succes een beroep op de zogeheten hardheidsclausule, voor uitzonderingen in bijzondere gevallen.

Justitie vindt echter dat die clausule in dit geval niet moet gelden en vroeg een spoedbehandeling van het beroep aan, schrijft de regionale krant De Stentor zaterdag. "Die clausule gaat om zeer uitzonderlijke situaties en daar valt een studie niet onder", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Op grond van het uitleveringsverdrag hebben wij beoordeeld dat meneer kan worden uitgeleverd." Het beroep dient in januari.

Huisgenoot

Met de phishingcampagne werd 788.000 euro buitgemaakt. Vu stelt dat hij het slachtoffer is geworden van zijn voormalige huisgenoot in Deventer, die de phishingacties inmiddels ook heeft bekend, nadat hij was teruggekeerd naar Vietnam. “Hij lijkt iemand te zijn die het slachtoffer is geworden van te veel vertrouwen”, zei Vu's advocaat Bart Stapert in oktober tegen Webwereld. Voor de Amerikanen blijft Vu echter een verdachte vanwege de directe link tussen de phishingmails, zijn IP-adres en zijn fysieke adres. Het uitleveringsverzoek is blijven staan. Van de voorzieningenrechter in Den Haag mocht Vu echter eerst zijn studie in Deventer afmaken, die hij in juli 2014 hoopt af te ronden.

Oud-huisgenoot Nguyen Quox Viet (26) zou volgens Vu verantwoordelijk zijn voor het hacken van zijn pc. Dit deed hij nadat Vu de huisgenoot had gevraagd te helpen met het maken van een site. Achter zijn rug om zouden onder zijn naam en IP-adres phishingmails zijn verzonden. De totale schade was 788.000 euro. Een bedrag dat de vermeende dader vlak voor zijn vertrek in 2010 richting thuisland Vietnam naar zijn moeder stuurde. Viet bevindt zich nog altijd op vrije voeten, omdat Vietnam geen uitleveringsverdrag met Amerika heeft.

Bekentenis genegeerd

Vu werd in augustus 2012 van zijn bed in de studentenkamer aan de Rielerweg in Deventer gelicht door agenten van de politie en de FBI. Hij heeft ruim een maand in de cel gezeten in Ter Apel en staat sindsdien onder elektronisch toezicht. In de VS wacht hem waarschijnlijk eerst een voorarrest van 18 maanden, voordat de zaak voor de rechter komt.

De bekentenis van Viet en dat het fraudegeld op de bankrekening van diens moeder is gevonden staat in een brief van de Vietnamese ambassade aan de Nederlandse regering. Interpol zou de bekentenis ook hebben opgestuurd naar de VS, maar die geven geen antwoord. "Het is vreselijk dat de Verenigde Staten geen enkel bewijs hebben ingebracht terwijl ik hier kan bewijzen dat ik onschuldig ben", zegt Vu zaterdag in De Stentor. "In Nederland zijn er echter geen mogelijkheden naar de zaak te kijken. Het bewijs is zo duidelijk en toch moet ik nog steeds daar naartoe.''

Vu zag destijds geen reden zijn huisgenoot niet te vertrouwen. "In onze cultuur wordt ons niets geleerd over privacy. Nu weet ik dat privacy heel belangrijk is."