Het gaat om Evgeniy Mikhailovich Bogachev die gezien wordt als het brein van de hechte bende die achter het moderne en vooral onuitroeibare botnet zit. Vanwege de ingewikkelde structuur hebben de opsporingsdiensten geen andere keuze dan naast het neerhalen van de C&C's en clients ook alle beheerders op te rollen.

Bogachev is in 2014 aangeklaagd in Amerika voor verschillende misdrijven bij Gameover Zeus, dat bank- en priv├ęgegevens ontvreemde. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de beruchte ransomware Cryptolocker, dat circa 250.000 pc's heeft gekaapt, en Zeus-variant Jabber Zeus.

Botnet blijkt resistent

Het bewuste botnet is verantwoordelijk voor meer dan 1 miljoen computerinfecties. De totale diefstal wordt geschat op 100 miljoen dollar, schrijft het Amerikaanse Ministerie van Justitie in een persverklaring. Het ministerie onthoofde het botnet medio 2014, maar niet veel later dook een splinternieuwe variant op. Die jongste telg in de Trojan-familie deelde ongeveer 90 procent van de codebase van zijn vader.

Bogachev prijkt op de FBI's Most Wanted list voor internetcriminelen. Hij verschanst zich vermoedelijk in zijn thuisland Rusland. Er worden vaker bedragen op hoofden van dit soort criminelen gezet, maar vrijwel nooit meer dan 1 miljoen. Justitie noemt Bogachev "het missende puzzelstukje" in zijn strijd tegen Gameover Zeus.

De FBI levert veel details van de verdachte: