“Uit open en gesloten bronnen blijkt dat bepaalde Chinese- en andere netwerkapparatuur kwetsbaarheden kennen die het mogelijk maken om deze apparatuur op afstand over te nemen", schrijven vier ministers in antwoord op vragen van ongeruste Kamerleden van SP en VVD.

Het is echter niet duidelijk of dit bugs zijn of bewuste backdoors en “er zijn geen directe aanwijzingen dat deze kwetsbaarheden daadwerkelijk worden gebruikt voor spionagedoeleinden."

Huawei en ZTE in de ban

Verschillende landen, waaronder de VS, willen op hun cruciale netwerken geen apparatuur van Huawei of ZTE, omdat die grootschalige cyberspionage door China mogelijk zouden maken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat in netwerkapparatuur van Huawei en ZTE kwetsbaarheden zitten, maar bewijs voor cyberspionage ontbreekt. Ten minste in het openbare gedeelte van het rapport. Want er is ook een geheim gedeelte, maar dat heeft het kabinet niet gelezen, erkent minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

De regering ziet vooralsnog geen noodzaak om stappen te nemen, de kwestie is “in eerste instantie een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven". Verder is de AIVD en MIVD al jaren zeer alert op cyberspionage, aldus de bewindslieden.

Huawei hofleverancier van KPN

Huawei is de belangrijkste netwerkleverancier van KPN, inclusief core routers. KPN wil geen openheid geven over de zakelijke relatie met de Chinese techreus, maar zegt “strikte afspraken" te hebben op het gebied van security. Vodafone en T-Mobile maken overigens ook gebruik van netwerkapparatuur van Huawei. Het Chinese concern is sinds 2005 in Nederland actief en heeft momenteel zo'n 350 man in dienst, meldt de minister.

Naast de spionagekwestie zijn er ook verdenkingen tegen Huawei en ZTE vanwege prijsdumping en illegale staatssteun. Europa en de VS doen hier antitrustonderzoek naar. Deze week werd juist bekend dat ZTE een forse injectie van de Chinese overheid krijgt, een 'lening' van 5 miljard dollar.