Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoekt een nieuwe vorm voor het papieren stembiljet. Dat moet ertoe leiden dat het tellen makkelijker wordt en dat het voor blinden, slechtzienden en analfabeten eenvoudiger wordt om te stemmen.

Dat betekent dat het bij invoer ook mogelijk is om stemmen elektronisch tellen, zo kreeg de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deze week van staatssecretaris Bijleveld te horen.

Bij de gemeenteraadsverkiezing van 3 maart klaagden gemeentes en burgemeesters over het "onpraktische" stemmen met potlood, maar vooral het bewerkelijke handmatige tellen naderhand. "Een nieuw stembiljet dat met elektronische hulpmiddelen kan worden geteld wordt dan ook erg op prijs gesteld", schrijft de VNG in een verklaring.

Rode potlood

Hoe het nieuwe stembiljet er uit gaat zien, en of er afscheid wordt genomen van het rode potlood, kan een woordvoerder van BZK niet zeggen. "We gaan de mogelijkheid eerst onderzoeken, dit is een proces van jaren." Het nieuwe biljet komt er sowieso niet voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011, aldus de woordvoerder.

Binnenlandse Zaken benadrukt dat aanpassing van stembiljet vooral bedoeld is om stemmen voor minder geletterden makkelijk te maken. Daarbij wordt gedacht aan kleuren en symbolen. "Het elektronisch telbaar wordt meegenomen in het onderzoek van BZK. Maar het is niet zeker of dat wordt aangepast. Er zijn ook manieren om handmatig tellen makkelijker te maken."