Nyxem.E (ook wel Nyxem.D genoemd), de worm die op 6 januari de kop op stak, staat hoog in de lijst van meest voorkomende virussen van januari. Afhankelijk van het beveiligingsbedrijf staat het op de vierde of vijfde plaats. Bij zowel F-Secure als Sophos bestond een kleine 4 procent van alle virusmailtjes uit het Kamasutra-virus.

Het Nyxem-virus heeft de bijnaam 'Kamasutra-worm' gekregen omdat het internetters in de val probeert te lokken met onderwerpregels als Hot Movie', 'Fuckin Kama Sutra pics' en 'Crazy illegal Sex'. De worm schakelt antivirussoftware uit en probeert enkele bestanden en registersleutels van antivirus- en p2p-programma's te verwijderen.

De Nyxem-worm wordt op 3 februari pas echt actief. Dan is het virus in staat om automatisch updates en software te downloaden op geïnfecteerde machines. De virusmakers kunnen op die manier de virus-pc's gebruiken voor het versturen van spam of het uitvoeren van een dos-aanval.

Volgens Sophos was januari een drukke maand. In de afgelopen maand constateerde het bedrijf 33 procent meer virusmailtjes dan in de maand december. Bij Sophos is Sober.Z het meest voorkomende virus. F-Secure heeft Mytob.X op de eerste plaats gezet.