Dat bleek tijdens het Kamerdebat over de OV-chipkaart woensdag. De VVD diende zelfs een motie in om Huizinga van het hele dossier af te halen en het over te hevelen naar minister Eurlings. De motie kreeg echter niet genoeg stemmen.

Veel weerstand

Naast de VDD toonden vooral SP en GroenLinks zich uiterst kritisch over de geplaagde chipkaart. SP stelt dat Rotterdam nog helemaal niet niet klaar is voor om de strippenkaart in de ban te doen. Uit onderzoek van de partij blijkt dat aan acht van de negen vooraf gestelde criteria niet wordt voldaan.

"Zo gaat er bijvoorbeeld nog veel fout met het systeem en is de beveiliging van de kaart niet op orde. Ook blijken veel reizigers de kaart nog niet te gebruiken. De voorzieningen voor studenten, gehandicapten, blinden en slechtzienden en abonnementhouders zijn nog absoluut niet op peil", aldus SP-Kamerlid Emile Roemer.

Petitie

Een petitie tegen afschaffing van de strippenkaart is inmiddels 35.000 keer ondertekend, meldt reizigersvereniging Rover. Daarnaast spelen er nog serieuze privacykwesties.

De coalitiepartijen schaarden zich uiteindelijk achter de staatssecretaris en daardoor stemde een meerderheid van de Kamer in met het uitfaseren van de strippenkaart in Rotterdam.