Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een PvdA-motie daarover donderdagavond aangenomen. Eerder op de dag was er een spoedoverleg over de crisis met de kaart, nadat deze week verschillende nieuwe en eenvoudige kraakmethoden werden onthuld.

Geen meerderheid

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur trachtte al snotterend de onrust van de Kamer te sussen. Volgens haar was de nieuwste kraak ‘vervelend’ maar de risico's wel ‘beheersbaar'. Verder beloofde de bewindsvrouw dat de nieuwe en veiliger chipkaart, met de Mifare SmartMX-chip, nog voor het eind van dit jaar wordt geïntroduceerd. Of dat geleidelijk of met een big bang gaat is nog onduidelijk.

Voor de Kamer waren de toezeggingen onvoldoende. Verschillende Kamerfracties noemden de OV-chip ‘zo lek als een mandje’. Donderdagavond dienden zowel de SP, GroenLinks als de PVV moties in om het hele project in de koelkast te zetten. De PVV hekelde ook het falen van OV-chipbeheerder Trans Link Systems (TLS). De minister moest de banden met TLS per direct doorsnijden en een andere beheerder aanstellen, eiste de PVV. Al deze moties kregen echter geen meerderheid.

Een maand uitstel

Een beperktere motie van de PvdA, om de uitrol ten minste één maand stop te zetten, haalde wel een meerderheid. Dat betekent dat Zuid-Holland de strippenkaart nog niet in de ban mag doen. Dat stond gepland voor 3 februari.

dag ov-chipkaart

De Kamer eist dat er binnen één maand een rapportage komt wat de gevolgen zijn van de laatste hack- en fraudescenario’s. De minister zal de motie uitvoeren.

Deze week werd duidelijk dat met verschillende Windows-tooltjes de OV-chipkaart te kraken en te manipuleren is. Zo kan onbeperkt een datadump (inclusief saldo) worden teruggezet, of direct het saldo verhoogd.

NFC readers uitverkocht

De nieuwste hack maakt het zelfs mogelijk volledig onder de radar van TLS te blijven. Door zelf een incheckstation en –tijd in te voeren kan een slimme zwartreiziger meteen in de trein springen, zonder in- of uit te checken. Zo worden er geen transacties gedaan en de kaart niet in de database gedetecteerd.

Sommige van de tools staan al een paar dagen op internet, waar ze intensief worden downgeload. Ook de vraag naar NFC reader/writer is enorm. De Nederlandse webshop I-Pos zegt binnen twee dagen honderden apparaten te hebben verkocht en is nu uitverkocht.