De Tweede Kamer eist veel beter toezicht op ict-projecten en de beveiliging van overheidsdiensten. Het DigiNotar debacle heeft zonneklaar bewezen dat de audits, de regels voor PKI Overheid, als het tweedelijns toezicht door de OPTA tekort is geschoten. Dat stelden de aanwezige fracties tijdens het Kamerdebat over DigiNotar en andere ict-problemen, zoals bijvoorbeeld aangetoond met de Lektober-actie van Webwereld.

Crashteam met nerds

Bijna alle partijen spraken van DigiNotar als een enorme 'wake up call'. Volgens Sharon Gesthuizen van de SP dreigt er niets minder dan een digitaal doemscenario. Zij eist, naast haar eerdere voorstel voor een parlementair onderzoek, de instelling van een "digitale brandweer". “Een soort The A team, een crashteam met nerds, dat 24/7 oproepbaar is," aldus Gesthuizen.

Het plan vindt brede steun bij andere fracties, zelfs bij coalitiepartij CDA. Maar er is al een nieuwe organisatie in de maak: het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), naar Amerikaans voorbeeld. Het is vooralsnog onduidelijk is of dit NCSC deze rol van vliegende brigade kan gaan vervullen, of dat dit meer een club is waar mannen in pakken een paar keer per jaar bijeenkomen om te vergaderen.

De VVD stelde bij monde van Jeanine Hennis-Plasschaert hoge verwachtingen te hebben van het NCSC. Het huidige beleid is veel te veel incidentpolitiek. “Maar het gaat om het voorkomen van incidenten, het is nu hapsnap, met onvoldoende samenhang", aldus Hennis-Plasschaert. Wat haar betreft kan het NCSC wel degelijk de rol van digitale brandweer gaan spelen.

Overheid en ict bijten elkaar

Meerdere partijen hebben grote zorgen over de staat van de ict en security bij de overheid. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vroeg zich hardop af of de ministers Opstelten (Justitie) en vooral Donner (BZK) de Kamer wel juist hebben ingelicht over deze ict-achilleshiel. Vooral minister Donner werd bedolven onder kritische vragen.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed sprak van een “chronisch zieke relatie tussen overheid en ict". PVV'er Andre Elissen noemde het een dodelijke “cocktail van één deel overheid, één deel ict" die je maar beter niet kon roeren. De PvdA eist verder dat het Nationaal uitvoeringsprogramma NUP ook een veiligheidscomponent moet krijgen.

Hackers: straf of bloemen?

De relatie met ethische hackers wordt ook dubbelzinnig gevonden. De PvdA wil klokkenluidersbescherming voor hackers. Volgens het CDA neigt een dergelijke methode toch al snel naar mensen met een bivakmuts die de veiligheid van je huis testen met een koevoet. “Moet je ze een bos bloemen geven? Maar richten ze geen schade aan? Moeten ze niet gewoon via een bedrijf werken en dan een rekening sturen?", aldus CDA'er Ger Koopmans.