Google moet toestemming vragen aan internetgebruikers of gegevens over de wifi-router mogen worden opgeslagen. Dat zeggen verschillende Kamerfracties in een reactie tegen BNR. Dinsdag rolde Google, onder druk van privacytoezichthouder CBP, een optie uit waarmee mensen met een wifi-router zich kunnen afmelden bij Google.

Daarvoor moeten ze wel de netwerknaam (SSID) aanpassen, zodat die eindigt met '_nomap'. SSID's met die tag worden uit de database van Google verwijderd en verder genegeerd, belooft Google.

Kamer eist opt-in

Het CBP moet nog nagaan of deze oplossing afdoende is, maar de meerderheid van de Kamer vindt alvast van niet. In plaats van een opt-in, zoals het CBP verplichtte, willen onder meer VVD, CDA, PVV en PvdA expliciete toestemming door consumenten vooraf.

Er zijn verschillende moties in de maak om de regering op te roepen Google aan te pakken. Zo pleit de PVV voor een 'registreer-me-niet-register'.

Verwerking persoonsgegevens

Het CBP oordeelde dat het opslaan van MAC-adressen van wifi-routers, in combinatie met hun precieze locatie, het verwerken van persoonsgegevens is. Google moest zich daarvoor aanmelden bij het CBP en een opt out bieden. Ook moest het internetconcern alle 3,6 miljoen SSID's van Nederlandse routers die het had verzameld vernietigen.

Verzoek CBP

Google stelt in een reactie tegenover Webwereld: "Op verzoek van het CBP hebben wij een opt out aangeboden, en wij hopen dat in de toekomst andere aanbieders van locatiediensten dit voorbeeld zullen volgen. Wij denken dat wij daarmee een belangrijke stap gezet hebben richting meer controle voor mensen. We beantwoorden graag mogelijke vragen van leden van de Tweede Kamer hierover."

De zoekgigant houdt vol dat het aan de hand van de verzamelde gegevens de identiteit van personen niet kan afleiden.

UPDATE: Ook de Consumentenbond is tegen de opt-out methode van Google. Die is te ingewikkeld en te omslachtig, schrijft de Bond. "Bovendien moet de gewijzigde naam aangepast worden op alle draadloze apparaten in huis om verbinding met de router te kunnen maken: smartphones, desktop computers, laptops, spelcomputers, printers, etcetera."