De Tweede Kamer keurde de rechtelijke toetsing unaniem goed tijdens het debat over de cybercriminaliteit van afgelopen maandag. Daardoor bepaalt de rechter nu uiteindelijk of een afbeelding of website strafbaar is en op de zwarte lijst moet komen. Nu ligt die besligging nog bij het Korps Landelijke Politiediensten, dat zonder toezicht of toetsing content op een zwarte lijst plaatst. Ook ontbrak het aan een klachtenprocedure.

Het ministerie heeft zich altijd verzet tegen een rechtelijke toets. Het lijkt er dan ook op dat SP-kamerlid Arda Gerkens vooral met timing de motie door het parlement wist te loodsen. Zij diende de motie al op 6 november 2007 in, maar parkeerde hem toen bleek dat er geen meerderheid was. Tijdens het debat over cybercrime bracht ze hem plots in stemming toen ze vermoedde dat er wel een meerderheid was. Door de stemming uit te stellen viel de motie als het ware minder op, terwijl vorig jaar de PvdA nog tegen het voorstel was.

"Je kunt je dan voorstellen dat ik nu blij verrast ben, zeker nu blijkt dat de stemming unaniem is," zegt Gerkens tegen Webwereld.

Onzekere uitvoering

Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie is terughoudend, en zegt dat het ministerie de motie eerst nog moet beoordelen. De motie zal worden meegenomen in een breder onderzoek dat op dit moment loopt.

Volgens Gerkens moet het Ministerie echt meer doen dan er goed naar kijken: "Dit is wel de unanieme wil van de volksvertegenwoordiging. Dat Minister Hirsch Ballin dat maar goed in zijn oren knoopt," reageert de politica.

Onmisbaar

Simon Hania, technisch directeur van internetprovider XS4ALL heeft een onafhankelijke toets altijd al als voorwaarde voor een kinderpornofilter gesteld. "Het is de randvoorwaarde voor onze medeweking", legt hij uit. Volgens hem is dit ook precies wat zijn bedrijf op dit moment regelt in een contract met de KLPD.

"De motie is een bevestiging van de afspraken, die we op dit moment aan het maken zijn. Het is dus een steun in de rug."