Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer wil meer opheldering over de vele recente verstoringen in het online bankieren bij vooral ING. Daarnaast zijn de problemen met iDeal, die daar nauw mee samenhangen, onderwerp van zorg. PvdA, SP en CDA willen van onder meer de Nederlandsche Bank (DNB), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) weten wat de precieze oorzaken zijn van de storingen en vooral ook hoe de informatievoorziening in dat geval kan worden verbeterd, schrijft NU.nl.

Gistermiddag liet de NVB al weten dat er een protocol moet komen om vooral de communicatie te verbeteren in het geval van aanvallen op de ICT-infrastructuur.. Volgens de banken is het betalingsverkeer een zaak van nationale veiligheid.

De AFM had al eerder laten weten dat de communicatie van de banken “ondermaats" was. Tegen Dow Jones Newswire zei AFM-topman Ronald Gerritse dat de communicatie van ING en de NVB afgelopen vrijdag “uren eerder" had gemoeten. Hij pleitte als eerste voor een communicatieprotocol en vond dat de DNB daarin het voortouw moet nemen.

Minister is bezorgd over aanvallen

Minister van Financiën Dijsselbloem toonde zich voor de camera van RTL Z bezorgd over de DDoS-aanvallen op ING. ,,We moeten er blijkbaar continu rekening mee houden. Dit is een fenomeen waartegen we ons moeten wapenen'', zei Dijsselbloem.

De bewindsman probeerde de zaak enigszins te sussen door te stellen dat de aanvallers niet in de banksystemen zijn geweest en er dus geen geld is verdwenen. In het recente verleden is door aanvallers onder meer in de Verenigde Staten en in Rusland vele miljoenen gestolen, waarbij soms gebruik werd gemaakt van DDoS-aanvallen om de diefstal te maskeren.

Gisteravond weer een DDoS-aanval op ING

Gisteravond was er opnieuw een DDoS-aanval op de ING, waarbij voor een klein half uur het internetbankieren (ook via mobiele telefoons) stillag. Volgens de bank is het dit maal wel gelukt om de aanval af te slaan, in tegenstelling tot afgelopen vrijdag. Die aanval had een naijleffect tot diep in de zaterdag. Gisterochtend ging het internetbankieren bij ING onderuit vanwege eigen maatregelen die juist de bedoeling hadden storingen te voorkomen.