Binnen twee weken komt GroenLinks met een intrekkingswet waarmee de wet bewaarplicht direct vervalt, meldt de partij. "Het Europees hof is in zijn uitspraak glashelder. Het is een grove schending van onze burgerrechten. Daar moeten we dus onmiddellijk mee ophouden," aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Justitie wil bewaarplicht houden

Het initiatief is geboren uit frustratie met staatssecretaris Fred Teeven, die dinsdag tijdens het vragenuurtje de boot afhield. De bewindsman zei weliswaar 'tempo te maken' maar dat betekende dat Justitie acht weken het arrest gaat bestuderen om daarna met een reactie te komen.

Veel fracties vonden dit veel te lang. De trage reactietijd is extra precair nu de regering wel direct na een ander arrest van het EU-Hof concludeert dat het downloadverbod in Nederland "per direct van kracht is".

Zweden schort bewaarplicht wel op

GroenLinks staat niet alleen. In Zweden heeft de telecomautoriteit zelf al per direct de bewaarplicht opgeschort, meldt Dagens Nyheter. De waakhond zal niet optreden als providers geen data meer opslaan en de huidige bewaarplichtdata wissen, bevestigt het Zweedse post- en telecomagentschap. Eerder had de Zweedse isp Bahnhof zelf al besloten de opslag van metadata te staken.

Als alternatief voor de bewaarplicht, waarmee communicatiegegevens van iedereen worden opgeslagen, stelt GroenLinks voor dat het kabinet komt met een nieuwe wet waar alleen gegevens van mensen of groepen die verdacht zijn kunnen worden verzameld en ingezien.

Bevriesplicht

Dit is vergelijkbaar met de gerichte bevriesplicht die Bits of Freedom eerder voorstelde. Belangrijk verschil met de bewaarplicht is dat opsporingsdiensten dan waarschijnlijk niet meer bij telecomgegevens kunnen van de periode vóórdat er een verdenking was.