De Tweede Kamer kijkt met argusogen naar de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en de landingsplaats van de onderzeekabel bij Katwijk als plekken waar geheime diensten massaal het internet zouden aftappen. Dat bleek tijdens een hoorzitting woensdag over het PRISM-programma en verwante tappraktijken van de NSA en andere spionagediensten.

Kamerleden eisen openheid van AMS-IX en Google of er op hun netwerken massaal wordt getapt. Beide organisaties ontkenden dit met klem. Maar PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug wil graag zelf de boel inspecteren bij het Nederlandse internetknooppunt. “We willen graag met eigen ogen zien wat voor soort apparatuur er staat”, aldus Oosenbrug. Maar de AMS-IX is “zeer terughoudend” met dergelijke visites, antwoordde woordvoerster Cara Mascini van AMS-IX. De organisatie laat in tweede instantie weten dat Kamerleden met inachtneming van de veiligheidsprocedures op zich welkom zijn. "We hebben niets te verbergen".

Aftapprojecten Symbolon en Argos 2

Kamerlid Ronald van Raak (SP) stelde begin juni Kamervragen over een geheime aanbesteding voor een enorm tapproject bij de AMS-IX, onder de codenamen Symbolon en Argos 2. Dit zou gegund zijn aan Accenture en NICE Systems, dat banden heeft met de Israëlische geheime dienst. Binnenlandse Zaken en Defensie zouden het bestaan van deze aanbesteding inmiddels hebben bevestigd, aldus Van Raak tijdens de hoorzitting. Beide ministeries waren niet beschikbaar voor inhoudelijk commentaar op deze kwestie. (Update: de antwoorden op de vragen van Van Raak zijn inmiddels gepubliceerd). Accenture laat in een reactie weten geen betrokkenheid in dit project te hebben.

Naast AMS-IX zou er mogelijk ook getapt worden bij de Katwijkse landingsplek van de internationale zeekabel TAT-14. Van Raak: “Bronnen melden mij: let op Katwijk! Daar schijnt het te gebeuren.” In 2010 onthulde Wikileaks dat de regering van de Verenigde Staten de Nederlandse kabelstations, bij Katwijk en Beverwijk, ziet als mogelijk doelwit van terroristen.

Woordvoerster Mascini van AMS-IX wees erop dat dit slechts één van de honderden kabels is die Nederland binnenkomen via zee en land. Ook bij het internetknooppunt zelf is er niet één plek waar het verkeer kan worden afgetapt. Haar collega Niels Bakker, network engineer en security officer bij AMS-IX, wist wel te melden dat de Amerikanen onderzeese kabels aftappen met nucleaire onderzeeërs.

Wie doet mee aan PRISM?

Afgelopen vrijdag benadrukte het kabinet dat de Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD geen onbelemmerde toegang hebben tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer. Dat is volgens de verklaring ook niet het geval via buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Maar uit de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden zou iets heel anders blijken. Namelijk dat de samenwerking tussen geheime diensten veel verder gaat dan de wet toelaat, concludeerde Simone Halink van Bits of Freedom tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer.

“Het is wachten op een aanslag in Beverwijk" kopte de Telegraaf in 2010 over het zeekabelstation. En EénVandaag peilde destijds het dreigende terreurgevaar in het vissersdorp Katwijk.

Update: Accenture laat weten niet bij de AIVD/MIVD-projecten betrokken te zijn.

sitestat