Uit onderzoek van Jeroen van Beek van de Universiteit van Amsterdam bleek dat de controle van digitale paspoorten tekort schiet.

Zo bleek het mogelijk om de chip in het paspoort te vervangen door een exemplaar met vervalste informatie, waarbij bijvoorbeeld de foto werd vervangen. Het paspoort is in principe voldoende beveiligd, maar deze wordt bij het uitlezen op gemeentehuizen onvoldoende gecontroleerd, constateerde de onderzoeker. De controle bij de douane is niet getest, maar vermoed wordt dat ook deze controle tekort schiet.

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn inmiddels op de hoogte van de problemen en werken aan een oplossing.

Identiteitsdiefstal

Kamerlid Arda Gerkens van de Socialistische Partij (SP) eist nu duidelijkheid. Zij wil weten waarom de gekloonde paspoortchips bij controle niet opvallen en waarom het paspoort veiliger lijkt te zijn dan in praktijk het geval is. Ook wil ze duidelijkheid waarom de index niet is beveiligd. Dat is belangrijk, omdat die aangeeft welke onderdelen op het paspoort gebruikt worden. Zo weten grenswachten bijvoorbeeld of er een irisscan of vingerafdruk aanwezig is.

Voor de politica moet meteen duidelijk worden welke gevolgen de ontdekking heeft voor identiteitsdiefstal en wat hieraan gedaan gaat worden. Het moet dan ook meteen duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor biometrische gegevens. Vanaf juni volgend jaar moeten Nederlanders namelijk ook een vingerafdruk in de chip laten opslaan.

Bizar

"Het is bizar dat als je de techniek heel veilig maakt en je kunt controleren dat de chip gekloond is en je doet het niet dan. Dan kun je net zo goed het oude paspoort blijven gebruiken", zegt Gerkens tegenover Webwereld. "Het is onbegrijpelijk dat we een duurder paspoort hebben, maar de mogelijkheden niet gebruiken."