De Tweede Kamerleden Verhoeven en Schouw van D66 willen van de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Kamp (Economische Zaken) weten hoe vaak het voorkomt dat in het kader van een opsporingsonderzoek er zonder gerechtelijk bevel bij bedrijven persoonsgegevens worden opgevraagd.

Dit naar aanleiding van het opsporingsonderzoek naar de DDoS-aanvallen op PayPal, waarbij Skype de gegevens van een 16-jarige Nederlander zou hebben verstrekt aan Joep Gommers, directeur van beveiligingsbedrijf iSIGHT. Hij speelde de gegevens weer door naar politie en Justitie. Die gegevens zijn opgenomen in het strafdossier dat is opgemaakt tijdens het onderzoek. De gegevens zouden door Skype vrijwillig zijn afgegeven, dus zonder vordering.

Zonder bevoegd gedaan verzoek

Schouw en Verhoeven willen nu weten of het inderdaad zo is dat de persoonsgegevens uiteindelijk aan de overheid zijn verstrekt “zonder dat daar een bevoegd gedaan verzoek van een overheidsinstantie ten grondslag lag", schrijven de twee aan de ministers. Om de omvang van dergelijke zaken te kunnen duiden vragen de Kamerleden tevens over de hoeveelheid van dergelijke verstrekkingen van persoonsgegevens zonder wettelijke basis.

De toen 16-jarige Nederlander Jeroenz0r zou een rol hebben gespeeld in de zo genoemde Operation Payback (OpPayback) van Anonymous, waarbij onder meer PayPal maar ook creditcardmaatschappijen werden aangevallen via het internet. PayPal, dat al langer zaken doet met iSIGHT, had dat bedrijf ingehuurd om zelf onderzoek te doen naar de aanvallen en kwam onder meer bij de Nederlander uit.