Afgelopen weekeinde kreeg de politie in heel Nederland, met uitzondering van Rotterdam en Amsterdam, te maken met een computerstoring. Als gevolg hiervan zijn 1235 aangiftes die tussen vrijdag 8 september en maandag 11 september via internet zijn opgegeven, verloren geraakt.

Tweede-kamerlid Arda Gerkens wil nu van de minister weten hoe het systeem van internetaangiftes werkt en of waarom er geen back-ups zijn gemaakt. Ook vraagt Gerkens zich af waarom de systemen in Amsterdam en Rotterdam wel hebben gewerkt.

Gerkens toont zich bezorgd om andere overheidsdiensten waarbij burgers via internet formulieren kunnen insturen. "Kunt u aangeven welke maatregelen er zijn getroffen om computersystemen met persoonlijke gegevens zoals belastingaangifte, de persoonlijke internetpagina, pensioensysteem en Burger Service Nummer te beschermen tegen storingen en ze zo te vóórkomen?"

Geen twee aangifte

De politie heeft alle mensen die afgelopen weekeinde via internet aangifte hebben gedaan, opgeroepen om hun aangifte alsnog telefonisch te melden. Toch blijken veel mensen dit niet gedaan te hebben en ontbreken er nog veel aangiftes.

Zo ontbreken er bij het korps Hollands Midden nog naar schatting 54 internetaangiftes. In Twente zijn nog zeker veertig aangiftes kwijt en in de regio Noord- en Oost-Gelderland ontbreken 'waarschijnlijk ook enkele aangiftes'.