Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om de de privacy van bezoekers van CulemborseCourant.nl. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg na de rellen tussen Molukkers en Marokkanen in de Culemborgse wijk Terweijde alle verkeersgegevens van de eerste vier dagen van 2010 op van de krantensite.

De Culemborgse Courant weigerde ip-adressen van lezers vrij te geven. De vordering van Justitie gaat volgens de krant gaat veel te ver. Justitie had veel specifieker naar gebruikersgegevens moeten vragen. Op die grond hebben de krant uitgever en isp besloten de vordering van het OM te weigeren. Volgens de partijen staat in de wet dat generiek vorderen niet mag.

Vordering gaat te ver

Na aanleiding van berichtgeving door Webwereld stelt de Partij voor de Dieren nu Kamervragen aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Marianne Thieme wil graag weten of het OM zomaar deze gegevens mag vorderen. Ook zij vindt de vordering veel te ver gaan. "Deelt u de mening dat het veel te ver gaat om alle bezoekers van een website in een bepaalde periode als kennelijke potentiële verdachten aan te merken?", vraagt ze aan de minister.

Verder wil ze graag weten in welke gevallen een generieke vordering wel geoorloofd zou zijn en vraagt ze zich af of "het blote feit dat iemand in een periode een bepaalde website bezoekt, kan rechtvaardigen dat de ip-gegevens van die persoon kunnen worden gevorderd". Hirsch Ballin zou de privacy van internetgebruikers beter kunnen waarborgen, stelt ze.

Jurisprudentie

De Culemborgse Courant wacht op een reactie van Justitie op de weigering van het afstaan van de gegevens. De krant wil vooral zijn lezers beschermen maar zou het ook een goede zaak vinden als er jurisprudentie komt over de 'anti-terrorismewetgeving' in het Wetboek van Strafvordering waarin wordt bepaald wanneer Justitie dergelijke privacygevoelige gegevens kan vorderen.

Kamervragen PvdD