Het Witte Huis broedt op voorstellen om de NSA weer zijn hok te krijgen. Of het hok te vergroten, dat kan natuurlijk ook. Cruciaal onderdeel van het plan is in elk geval het verzamelen van communicatiedata meer neer te leggen bij de providers zelf, meldt de Wall Street Journal.

Om data op te vragen moet er eerst een soort van verdenking zijn. Min of meer analoog aan de Europese bewaarplicht, waarvan de advocaat-generaal bij het EU-Hof nu concludeert dat die in strijd is met de grondrechten.

Meer data, minder toegang

Maar goed, wat is het effect van zo’n maatregel? De NSA kan fluiten naar zijn bigdata toepassingen, want het beschikt niet meer over de complete datasets. Terwijl de isp’s wel alle bulkdata moeten opslaan.

Beperkt dit nu daadwerkelijk de ongebreidelde datahonger van opsporingsdiensten als de NSA of legitimeert het vooral (al dan niet slecht beveiligde) opslag van nog veel meer privacygevoelige data?

Saillant detail: eerder gingen ook al stemmen op in de VS voor de bewaarplicht Europese stijl. Maar dat was tegen de grondwet, constateerde een invloedrijke senator. Wie? De architect van de Patriot Act…