<p/>Dat meldt MessageLabs, een Brits bedrijf dat e-mails 'scant' op virussen. In oktober kwam MessageLabs de meeste virussen tegen, november was de op een na ergste maand. Hoewel het I Love You virus het vaakst voorkwam, was mei (de maand dat het I Love You virus actief was) geenszins de drukste virusmaand.

Marius van Oers, virusspecialist bij McAfee, bevestigt dat het aantal virussen toeneemt, al heeft hij geen exacte cijfers. Van Oers wijt de stijging voor een groot deel aan de populariteit van het e-mailprogramma Outlook Express, waardoor het voor de makers van virussen makkelijker is om het virus zo te programmeren dat het zich snel verspreidt.

Ook is er volgens Van Oers sprake van een verschuiving van macro-virussen die bijvoorbeeld via Word-attachments worden verspreid, naar virussen die gebruik maken van scripts, zoals het I Love You Virus. Van Oers verwacht dat virusschrijvers in de toekomst meer gebruik zullen gaan maken van de mogelijkheden van html-mail. Daarbij kan een virus al actief worden door alleen een e-mailbericht te openen. Tot nu toe worden de meeste virussen nog via een attachment verspreid. <b>Rustige kerstperiode</b><br/>

Hoewel verscheidene producenten van anti-virussoftware hadden gewaarschuwd voor virussen die zouden toeslaan tijdens de kerstperiode, bleef het de afgelopen week rustig. Ook op 2 januari, de dag dat veel bedrijven weer opengingen, was er geen virusuitbraak. "Vanuit Europa en Azië hebben we geen enkele virusmelding gekregen. Ik verwacht dat het rustig blijft", aldus Van Oers.