Het is een fluitje van een cent om met behulp van spyware webcams van anderen te kapen. Volgens digitaal forensisch expert Peter Sommer is dit soort voyeurisme "heel gebruikelijk" en is spionagesoftware "heel gemakkelijk te verkrijgen". Vorige week werd duidelijk dat de Britse geheime dienst GCHQ -met hulp van de NSA- jarenlang ongericht webcams aftapte.

Slachtoffers vaak niet naar politie

Sommer doet zijn uitspraken tegenover techmagazine Wired na een nieuwe zaak in Groot-Brittanni├ź, waarbij een 30-jarige man is veroordeeld voor het installeren van spyware op de computers van drie vrouwelijke kennissen die hij had geholpen met computerproblemen.

De forensisch expert constateert verder dat de meest gehanteerde werkwijze van voyeurs het sturen van een trojan is. Deze schakelt vervolgens stiekem de webcam aan. Het achteraf vinden van sporen na zo'n actie is voor forensisch experts echter gemakkelijk. Volgens Sommer is het desondanks moeilijk in te schatten op welke schaal het kapen precies gebeurt, aangezien de meeste bekeken slachtoffers geen klacht indienen bij de politie.

Hollands advies: afplakken

Het spioneren via webcams is al jaren een populair middel van malwaremakers, maar ook van inlichtingendiensten en zelfs een meubelmaker. In december lekte officieel uit dat de FBI het doet, terwijl afgelopen vrijdag de Britse geheime dienst door het stof moest na nieuwe onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. In ons land raadde landelijk officier van justitie Cybercrime Lodewijk van Zwieten in januari alle Nederlanders aan om hun webcam af te plakken. "Een heel verstandige zet", zei hij destijds, wat doorwerkte tot in het Europees Parlement.