Beveiligingsbedrijf Kaspersky is al twee jaar bezig om een dergelijke SDK (software development kit) te krijgen, maar is daar tot op heden niet in geslaagd. Meerdere keren heeft Apple geweigerd om een SDK vrij te geven, zegt Yevgeny Kaspersky, oprichter van Kasperky Labs, tegen PC Pro.

Apple valt van voetstuk

Volgens Kaspersky is het risico van virussen op een iPhone weliswaar nihil, maar is het beveiligen van data op het toestel wel van kritiek belang. Zeker als iPhones door bedrijven worden gebruikt. Hij waarschuwt dat gebruikers hun contactgegevens kunnen kwijtraken.

"Ik wil Apple niet op een slechte of een goede manier beoordelen. Het is gewoon een gesloten bedrijf, het wil alles controleren", aldus Kaspersky. Hij voorspelt dat de iPhone-maker met die gesloten houding uiteindelijk zijn rol in smartphoneland kwijt gaat raken. Het marktaandeel van het bedrijf zou zelfs zo ver dalen dat het een niche-speler wordt.

Zelfde fouten

De ceo van de Russische securityleverancier wijst erop dat Apple dezelfde fouten maakt als vroeger in de strijd tegen Microsoft. Developers werden aangespoord om voor Microsoft te ontwikkelen, waardoor Apple zijn kans miste het grootste pc-besturingssysteem te worden.

"Apple heeft drie jaar om de nieuwe Microsoft te worden", aldus Kaspersky. "Als ik Steve Jobs zou zijn, zou ik die drie jaar besteden aan het opbouwen van een software-community rondom Apple."