Het gaat om zogeheten royalties, wat afgelopen maandag al aan bod kwam tijdens het kort geding tussen de Nederlandse franchise en de Russische antivirusleverancier. Kaspersky International stelt nu dat de royalties al sinds de start van Kaspersky Benelux in 2003 nooit zijn betaald.

De leverancier zegt dat tot 2007 te hebben getolereerd om de franchiseonderneming de kans te geven de markt te ontwikkelen. Vanaf 2007 heeft het wel degelijk diverse malen om betalingen gevraagd.

'Fraude'

Volgens Kaspersky heeft de Benelux-organisatie steeds meerdere, verschillende cijfers afgegeven. Die wijken niet alleen af van hetgeen afgelopen maandag tijdens de rechtszitting is gepresenteerd. De afgegeven cijfers wijken volgens de Russen ook weer af van hetgeen bij de Belastingdienst is ingediend. Ergens zou er dus sprake zijn van verkeerde cijfers.

Kaspersky wil nu een onafhankelijk onderzoek naar de cijfers om te bepalen wat nu het precieze bedrag is dat Kaspersky Benelux zou moeten betalen aan Kaspersky Labs. Afgelopen maandag is al beslag gelegd, vanwege de eis van 6,5 miljoen euro aan achterstallige betalingen.

Rechter dringt aan op vergelijk

De rechter heeft aangekondigd op 8 februari uitspraak te willen doen naar aanleiding van de zitting afgelopen maandag. Wel heeft de rechter beide partijen dringend gevraagd zelf tot een onderling vergelijk te komen. Kaspersky zegt in de eerder aangehaalde nieuwe verklaring daar niet onwelwillend tegenover te staan. “Zolang de voorwaarden redelijk zijn.”

Bron: Channelworld.

Update:

Kaspersky Labs spreekt tegen dat het Kaspersky Benelux beschuldigt van fraude. Het is "onduidelijk welke cijfers de juiste zijn", meldt het internationale bedrijf in een tweede reactie.

Update2: In een derde reactie ontkent Kaspersky Labs dat het de beschuldiging uit van "verkeerde cijfers". Het gaat om "meerdere cijfers die zijn gepresenteerd" door Kaspersky Benelux, aldus de internationale organisatie. Het hoofdkwartier weet niet op basis van welke cijfers het de royaltyberekening moet baseren, meldt een woordvoerder. "Dat moet door een externe audit vastgesteld worden."