Deze week werd bekend dat Kaspersky internationaal zijn franchisepartner in de Benelux sinds 1 januari heeft verboden om nog langer licenties aan bedrijven te verkopen. Hierover dient op 25 januari een kort geding in Den Bosch. Retailproducten zijn vooralsnog wel leverbaar, zowel online als in de winkels.

Kasperky Lab Benelux krijgt het dubbel voor de kiezen, want behalve het franchiseconflict is de internationale tak van Kaspersky van plan een eigen vestiging te openen in Nederland, waarmee het bestaansrecht van een franchise wegvalt.

Eigen vestiging

Een woordvoerster van het internationale Kasperky bevestigt dat het bedrijf een eigen vestiging wil openen in Nederland. "Dit is in lijn met het beleid om overal eigen vestigingen te hebben en het franchisenetwerk af te bouwen." Want behalve in de Benelux is er alleen in Polen nog een franchise actief.

Inmiddels is de Belgische medewerkers van Benelux al de wacht aan gezegd en wachten de Nederlandse medewerkers in spanning af. "Er zijn prettiger situaties denkbaar. We proberen in elk geval zo lang mogelijk door te gaan. We bieden ook nog gewoon support, in ieder geval tot 25 januari. We denken volledig is ons recht te staan en hebben vertrouwen in de uitkomst van het kort geding," aldus de woordvoerder van Lab Benelux.

Contract tot 2012

Gedurende de afgelopen 8 jaar heeft Kaspersky Lab Benelux gefungeerd als exclusieve franchisenemer in de Benelux. Volgens het bedrijf loopt het franchisecontract pas in 2012 af en heeft Kaspersky geen enkel recht hier eenzijdig de stekker uit te trekken. Ook zouden er geen andere clausules in het contract staan die het moederbedrijf het recht geeft het contract tussentijds op te schorten, verzekert de zegsman van de Benelux-franchise.

Kaspersky internationaal stelt daarentegen dat het franchisecontract eind 2009 is afgelopen.