Een nieuwe stap in de technologie-oorlog tussen China en de rest van de wereld heeft de Chinese overheid nu Kaspersky en Symantec in de ban gedaan. Overheidsinstanties mogen voortaan alleen de beveiligingsproducten van vijf Chinese firma's gebruiken, Qihoo 360, Venustech, CAJinchen, Bejing Jiangmin en Rising, zo meldt The Register.

De Britse techsite baseert zich daarbij op de berichtgeving van The People's Daily, een door de staat gecontroleerde Chinese nieuwsvoorziener. Reuters meldt dat Kaspersky is gesprek is met de Chinese autoriteiten over de kwestie.

Koude oorlog tussen China en VS

De maatregel past in de koude oorlog tussen de Verenigde Staten en China over spionage over en weer via gaten in techproducten. De Chinezen worden beschuldigd van hacken van Amerikaanse, Canadese en Europese overheden en bedrijven, de Amerikanen zijn sinds de onthullingen van Edward Snowden over de praktijken van geheime dienst NSA ook niet bepaald brandschoon. Kaspersky is van oorsprong Russisch, maar heeft grote belangen in de Verenigde Staten.

Eerder al sprak de Chinese overheid zich al uit over de (on)wenselijkheid van producten van Microsoft (Windows 8), IBM (servers) en Oracle (databases) in (staats)bedrijven en overheidsinstellingen. Daarnaast zijn er onderzoeken door Chinese autoriteiten bij bedrijven als Microsoft en Quallcomm. Overigens werd tevens bekend dat Microsoft ondanks alle heibel rond Windows 8 als enige buitenlands techbedrijf nog op de lijst van voorkeursleveranciers staat in personal computing.

Update (5-8-'14): Symantec ontkent dat producten van het bedrijf op de zwarte lijst staan. "Het is belangrijk om te melden dat dit alleen geldt voor bepaalde aanbestedingen", mailt het bedrijf aan Webwerelds zustersite PCWorld. "Wij onderzoeken deze berichtgeving en blijven meedoen bij het bieden op en binnenslepen van Chinese overheidsprojecten."

Volgens Kaspersky is de goedkeuring voor buitenlandse security-leveranciers wel degelijk "tijdelijk ingetrokken". Maar, zo bevestigt het bedrijf wel, deze beperking geldt enkel voor nationale overheden die zijn gefinancierd door de staat, en niet voor regionale overheden of grote bedrijven.

Big Data loodst schepen Rotterdamse haven binnen