Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab gaat experts opleiden voor Cyberpol, de nieuwe cyberafdeling van Interpol. Het bedrijf gaat daartoe een twintigtal reverse-engineering experts vestigen op het nieuwe hoofdkantoor van Cyberpol in Singapore. Het is nog niet zeker of de experts alleen Cyberpol-agenten gaan opleiden of ook zelf werkzaamheden voor Interpol zullen verrichten.

“Intern loopt al een wedstrijd wie er naartoe mag, want Singapore is een leuke plek om te wonen”, vertelt Kaspersky tegen Webwereld. De samenwerking gaat vanaf dit najaar in. Cyberpol opent in september in Singapore een nieuw hoofdkantoor dat in 2014 volledig operationeel moet zijn. Kaspersky Lab gaat kennis en mensen leveren in de strijd tegen cybercriminelen, zo bleek in maart.

Moderne organisatie

De internetafdeling van Interpol heeft volgens CEO en oprichter van Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, de laatste jaren een enorme inhaalslag gemaakt. “Enkele jaren geleden was Interpol een erg ouderwetse organisatie waar zelfs e-mail verboden was. Dat is in de loop van enkele jaren en onder een nieuwe leiding helemaal veranderd. Het is nu een moderne organisatie die de nieuwste technieken gebruikt en bijvoorbeeld op professionele manier gegevens uitwisselt tussen opsporingsinstanties in de verschillende landen”, zegt Kaspersky in een interview met Webwereld. Als voorbeelden noemt hij enkele gevallen waarin gedeelde informatie over gestolen auto’s en mensen die reizen met vervalste identiteitspapieren tot aanhoudingen van criminelen heeft geleid.

Kaspersky gaat alle data die het verzamelt en heeft verzameld over cybercriminaliteit delen met Cyberpol, deels proactief en deels op verzoek. “Wij krijgen dagelijks alleen al meer dan 200.000 nieuwe malware-samples binnen. Zouden we die ongestructureerd aan Interpol doorgeven stonden we vermoedelijk snel op hun Spam-lijst”, vertelt Kaspersky. “Welke informatie we verder nog gaan delen, is nog onderwerp van gesprek.”

Burgers aan zet voor privacy

Het interview met Eugene Kaspersky had plaats enkele kilometers van het internationale vliegveld van Moskou waar nog altijd Edward Snowden verblijft. De voormalige medewerker van CIA en NSA lekte onlangs gevoelige informatie over de cyberspionageactiviteiten van de Amerikaanse overheid. Gevraagd of hij de onthullingen van Snowden goedkeurde, twijfelt hij. “Goede informatie is voor de beveiliging tegen terrorisme van levensbelang en mogelijk bepalend bij het beschermen van de burgers. Die burger heeft bovendien een recht op privacy en een recht op bescherming tegen al te grote bemoeizucht door de overheid. Maar betekent het feit dat er sinds 9/11 maar één echte terroristische aanslag in de VS is geweest nu dat een programma als PRISM overbodig is of bewijst het nu net dat het goed werkt?”

Kaspersky verwacht niet dat technieken om de burger te wapenen tegen spionage door de eigen overheid, snel in beveiligingsproducten terechtkomen zoals ook Kaspersky die verkoopt. “De burger is aan zet, die moet eerst duidelijk maken dat hij dit belangrijk vindt. Tot zover heeft PRISM het online gedrag van burgers echter niet veranderd. Dus of men vindt het niet belangrijk of men accepteert het als onderdeel van de strijd tegen terroristisme. Daarmee ontbreekt voor de beveiligingsindustrie de noodzaak de burger er tegen bewapenen en dat is goed nieuws voor de beveiligingsdiensten”, aldus Kaspersky.