Het mag op zijn minst een opmerkelijke coalitie genoemd worden die Kaspersky steunt. Zo kan het Russische securitybedrijf rekenen op de steun van concurrenten als McAfee en Sunbelt Software. Tegelijkertijd scharen ook de digitale-burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) en de piraterijbestrijder Business Software Alliance (BSA) zich achter Kaspersky.

De bedrijven en organisaties hebben de rechter verzocht om de rechtszaak tegen Kaspersky niet in behandeling te nemen. Zango heeft de zaak tegen Kaspersky aangespannen, omdat het securitybedrijf de adware van Zango verwijdert zonder de pc-gebruiker om toestemming te vragen. Een eerdere rechter wees de wensen van Zango af, maar het adware-bedrijf geeft niet op en is nu in beroep gegaan.

Mocht de rechter Zango gelijk geven, dan kan de uitspraak ook gevolgen hebben voor andere security- en softwarebedrijven. Zo verwijdert ook Microsoft de Zango-software met behulp van zijn malicious software removal tool (MSRT).

De partijen die Zango steunen in de beroepszaak zijn minstens zo opmerkelijk. Het adware-bedrijf krijgt de steun van de National Business Coalition on E-Commerce and Privacy: een organisatie waarbij een aantal grote Amerikaanse bedrijven is aangesloten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld General Motors en een flink aantal bekende banken (JP Morgan, Bank of America). Zij vrezen dat een gunstige uitspraak voor Kaspersky ertoe kan leiden dat antivirusproducten ook zaken als cookies zullen gaan blokkeren. Bron: Techworld