De twee bedrijven staan tegenover elkaar in de rechtszaal om te bepalen of Kaspersky zich bezighoudt met illegale activiteiten door Zango's advertentiesoftware te blokkeren, meldt Vnunet.

Zango ontwikkelt software die toegang biedt tot multimediabestanden, spellen en programma's in ruil voor toestemming om adware te installeren. De ontwikkelaar heeft een slechte reputatie omdat de software in het verleden vaak zonder toestemming van de gebruiker of met onduidelijke voorwaarden werd geïnstalleerd. Diverse beveiligingssoftware heeft de applicatie daarom op de zwarte lijst gezet en biedt aan om deze te verwijderen.

Zango bestrijdt dat zijn software ongewenste adware is omdat gebruikers expliciet worden ingelicht over wat er wordt geïnstalleerd en omdat alle gebruikers voor installatie akkoord gaan met een licentieovereenkomst (de end user license agreement oftewel EULA).

Boete

Zango ontving in 2006 nog een boete van de Federal Trade Commission (FTC) omdat het bedrijf misleidende tactieken gebruikte om haar software te verspreiden. Sindsdien heeft Zango haar distibutiebeleid en partnerprogramma veranderd en durft daardoor nu te beweren dat haar activiteiten volledig in overeenstemming zijn met de eisen die door FTC zijn gesteld.

Critici zijn echter nog altijd van mening dat de gebruikersovereenkomsten van Zango misleidend zijn en dat het bedrijf en haar partners gebruikers onvolledig informeren. Ook denken zij dat gebruikers Zango nooit zouden installeren wanneer zij echt op de hoogte waren van wat het precies is dat zij installeren.

Kaspersky beschermd door wet

Ontwikkelaars van beveiligingssoftware, waaronder McAfee en Sunbelt Software hebben, samen met the Electronic Frontier Foundation hebben zich maandag achter Kaspersky geschaard. In een zogenaamde amicus brief roepen zij de rechter op om de claim van Zango af te wijzen. De groep wijst erop dat Amerikaanse telecommunicatiewet Kaspersky beschermt. Die stelt namelijk dat service providers niet kunnen worden vervolgd voor het filteren van ongewenste of ongepaste content.

Geen schijn van kans

Volgens de groep maakt Zango dan ook geen schijn van kans: "Toen het Congres sectie 230 in werking stelde, had het daarmee drie zeer duidelijke juridische doelen. Zango negeert met haar beweringen het belangrijkste doel van deze wet, namelijk het aanmoedigen van de ontwikkeling van technologieën die de gebruiker maximale controle geeft over wat voor informatie er over hem of haar verzameld wordt."

Ook steun voor Zango

Een woordvoerder van Zango wilde niet op deze uitspraken reageren maar verwees naar een andere steunbetuiging, aan het adres van Zango, namelijk die van de - overigens onbekende - National Business Coalition on E-commerce & Privacy. In deze steunbetuiging wordt sectie 230 juist betwist, omdat die wet er op deze ontwikkelaars van beveiligingssoftware te veel macht zou geven: "Het zal er zonder twijfel voor zorgen dat ontwikkelaars van beveiligingssoftware worden gepromoveerd tot scheidrechters die mogen bepalen wat ongepaste content is en wat niet".

Zango heeft in het verleden diverse beveiligers aangeklaagd, waaronder Zone Labs en vorig jaar nog tegen PC Tools. Tot een rechtszitting is het echter nog nooit gekomen. De meeste beklaagden zwichten voortijdig onder druk en staken de verwijdering van de software.

In 2005, toen Zango nog handelde onder de naam 180solutions, diende de firma een aanklacht in tegen de Nederlanders Eric de Vogt en Youri van den Berg aan. Het tweetal beheerde een botnet en hoopte via het affiliate programma van de firma geld te verdienen door de adware op de computers van slachtoffers te installeren.

Toen de betaling geweigerd werd, zouden zij wraak genomen hebben met een denial of service tegen de adware-ontwikkelaar. De Vogt is in 2005 tevens veroordeeld voor een aanval op een aantal Nederlandse overheidswebsites. Ook daar heeft 180solutions de aanklacht uiteindelijk ingetrokken.