Het draait allemaal om geld, zo vertelde advocaat Simon van Steenbergen namens Kaspersky Lab Benelux gisteren in het Paleis van Justitie in Den Bosch. Een producent van antivirussoftware laat zijn distributeur eerst een keten opzetten om hem vervolgens (zonder reden) uit die keten te wippen.

Het blijkt niet alleen om Nederland te gaan. De Russen zouden zich volgens Van Steenbergen in hoog tempo willen ontdoen van hun distributeurs in Denemarken, Noorwegen, Turkije, Australië, Griekenland en Maleisië om zelf de verkoop ter hand te nemen en zo rechtstreeks aan de software te verdienen. Al deze organisaties overwegen juridische stappen. De Nederlandse franchise is verreweg de grootste onafhankelijke afnemer van de producten van de Russen.

Afspraken nooit vastgelegd

Kaspersky Lab heeft de samenwerking met de franchiseorganisatie in de Benelux verbroken vanwege, zo verklaarde zij zelf, 'stelselmatige schendingen' door zijn partner. Maar in de rechtbank werd al gauw duidelijk dat allerlei afspraken nooit duidelijk zijn vastgelegd, behalve per mail.

Volgens de advocaat van Kaspersky Lab Benelux draait het conflict vooral om de condities waaronder de samenwerking tot 2012 zou worden voortgezet. Directeur Dick Géheniau: “Waar het op neerkomt is dat ze van ons een distributeur wilde maken, terwijl we veel meer deden. De Russen leveren slechts software en een licentiesleutel aan, al het andere deden wij: verpakking, lokalisatie, promotie. “ Alleen al aan marketing is in 2009 770.000 euro uitgegeven, voor 2010 waren de marketinginspanningen reeds begroot op 1,3 miljoen euro.

De Nederlandse organisatie kreeg tot voor kort zestig procent over de opbrengsten van de verkoop, de Russen kregen de resterende veertig procent. In alle andere landen krijgen de distributeurs elk vijftig procent. Kasperksy Lab Benelux zou ook in die categorie komen te vallen. Dat was voor Géheniau onbespreekbaar.

Lege bv

Ook wilden de Russen dat de Benelux-organisatie een schone start zou maken met een nieuwe vennootschap. Géheniau stelt dat dit ook gebeurd is via een lege bv. De Russen hadden daar geen vrede mee, maar een verzoek van Géheniau om hem te helpen bij het opzetten van een geheel nieuwe juridische entiteit bleef maanden onbeantwoord omdat de Russen hun juridische afdeling aan het reorganiseren waren.

Kaspersky Benelux vindt het onacceptabel dat de Russen de samenwerking in anderhalve maand hebben opgezegd, het bedrijf kan geen nieuwe licenties meer verkopen, maar de Russen stellen dat Géheniau zich veel ellende had kunnen besparen als hij akkoord was gegaan met hun voorwaarden en niet het onderste uit de kan had willen halen. "Het is ook niet in ons belang dat er ontslagen vallen", verklaart een vertegenwoordiger van Kaspersky via een tolk tegen Webwereld.

Royalty's en compensatie

De Nederlandse organisatie blijkt Kaspersky ook nog allerlei royalty's verschuldigd uit het verleden. Die onverrekende royalty's en rente daarover komen uit op het geëiste bedrag van maximaal 6,5 miljoen euro. Kaspersky Benelux claimt op zijn beurt compensatie voor software die Kaspersky rechtstreeks of via buitenlandse partners aan Nederlandse consumenten heeft geleverd.

Dergelijke parallelle import kan Kaspersky vanwege Europese mededingingsvoorschriften niet verbieden, zo stelde hun advocaat. Kaspersky heeft de Nederlandse organisatie in het verleden echter een half miljoen euro betaald ter compensatie van parallelle import uit een eerdere periode, maar leek daarna niet bereid daarmee door te gaan.

'Verlengen is zinloos'

Kaspersky ziet op dit moment geen heil meer in samenwerking met de Nederlanders. "Het heeft ook weinig zin om de samenwerking nog eens met zes maanden te verlengen omdat we hem dan zeker gaan opzeggen”, laat de advocaat van de Russische organisatie weten. De vertrouwensrelatie is te zeer beschadigd. Het bedrijf verkoopt nu producten aan Nederlandse dealers via de kantoren in Duitsland en Frankrijk.

De rechter deed nog een poging om de partijen nader tot elkaar te brengen. “Is het een idee als u een nieuwe vennootschap opricht en de te verrekenen royalty’s op een derdenrekening stort?” De Russen waren alleen geïnteresseerd als de Benelux-organisatie een bankgarantie kan overleggen. Die bankgarantie komt er, wat Dick Géheniau betreft. “Ik hoop dat we er uit komen, ik heb mij acht jaar lang voor deze organisatie ingezet."

De rechter doet over veertien dagen uitspraak.