In een interview met PC Pro zegt Kaspersky dat de beschuldigingen aan het adres van Rusland het gevolg zijn van vooroordelen en niet overeenstemmen met de werkelijkheid. "Het is een soort van propaganda", meent hij.

De beschuldigende vinger wijst regelmatig naar Rusland en in een aantal gevallen is dat ook terecht. Zo staat vast dat de makers van de Mpack Toolkit uit Rusland komen. En de beruchte hostingprovider Russian Business Network (RBN) – die onder meer malware-makers hielp – was tot het verdwijnen in november vorig jaar gevestigd in Sint Petersburg.

Volgens Kaspersky is de aandacht voor RBN buitenproportioneel. De virusbestrijder meent dat er 'tien, twintig, misschien wel vijftig' vergelijkbare criminele netwerken bestaan.

Rusland is volgens Kaspersky al lang niet meer de belangrijkste leverancier van malware. China staat op de eerste plaats, gevolgd door Latijns-Amerika. De landen waar Russisch wordt gesproken, staan op de derde plaats. Behalve Rusland gaat het daarbij om de Oekraïne, de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen), Kazachstan en andere voormalige Sovjet-republieken.

Een veelgehoorde theorie is dat de meeste malware-makers komen uit landen waar wel veel programmeertalent is, maar onvoldoende werk voor programmeurs. Voor Rusland gaat die vlieger volgens Kaspersky niet op. "Russische ontwikkelaars worden goed betaald. Programmeurs in Moskou en Sint Petersburg verdienen meer dan programmeurs in Duitsland, Spanje of Italië." Bron: Techworld